Швеция отново затегна ограниченията заради високия брой заразени

https://www.24chasa.bg/novini/article/9732704 www.24chasa.bg
Хора чакат за ваксини в Швеция СНИМКА: РОЙТЕРС

Швеция отново засили ограниченията върху социалния живот, за да попречи на разпространението на коронавируса, докато прирастът на заразените се запазва висок. Това съобщи днес на пресконференция шведският премиер Стефан Льовен, предаде ДПА.

По думите му плановете от 3 май да се облекчат някои мерки, например събирания на повече хора на едно място и разрешаване на концерти, се отпадат. Това означава, че и занапред е позволено събиране на до осем души на едно място и до 20 - на погребение. До 17 май ресторанти, барове и кафенета трябва да затварят в 20,30 ч., а в моловете, магазините и залите за фитнес ще се допускат хора до определен брой, предаде БТА. 

В Швеция и общинските власти имат правото да налагат забрани за събирания на територията на общината. Градовете Упсала и Лунд вече са обявили такива забрани преди честванията на Валпургиевата нощ на 30 април, които обикновено са многолюдни.

Скандинавската страна предприе либерален подход към пандемията, като налагаше относително слаби ограничения и властите разчитаха на здравия разум на хората. Но в средата на февруари броят на случаите в Швеция се увеличи до равнища, непознати дотогава, и се наложи въвеждането на по-строги мерки.