Внучка на една от 20-те загинали при катастрофата в Своге: Баба не дочака правнучето си (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9732753 www.24chasa.bg
Автобусът падна в дерето на 25 август 2018 г. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Първото дело за инцидент с виновник и пътя тръгва по същество на 18 май

Когато на 25 август 2018 г. стана автобусната катастрофа в Своге, баба ми бе един от 20-те загинали. Чухме се сутринта (инцидентът стана около 17 часа - б.а.) и тя ми каза, че отива на екскурзия с приятелки да се весели. Това беше последният път, в който си казахме нещо. Аз бях бременна, а тя не можа да види правнучето си. Това разказа в Съдебната палата в София Анна Стоянова - една от 29-тимата частни обвинители по мегаделото за катастрофата в Своге.

То започна вчера с разпоредително заседание в Софийския окръжен съд. Прокуратурата подведе под наказателна отговорност шофьора на автобуса и 5-има души, одобрили проекта за ремонт на участъка. Така делото стана първото за катастрофа с виновник на пътя.

На 25 август 2018 г. група пенсионери от софийското село Световрачене се прибираха от фестивал в Зверино. Точно преди шофьорът Григор Григоров да излезе от Своге, на десен завой той навлязъл в насрещното платно и се ударил с лявата част в кола. Автобусът се обърнал и търкалял 20 метра в дерето. В участъка има ограничение от 40 км, а рейсът се е движел с 53 км преди удара, сочат от прокуратурата. Мъжът бе задържан веднага след инцидента, но разследването бързо се насочи и към пътния участък.

Оказа се, че вместо с трошен камък той бил направен с варовик. Така коефициентът на ускорение вместо изискуемите минимум 50% бил едва 28 на сто. Затова бяха обвинени и изпълнителният директор на “Трейс София” Бисер Иванов, техническият ръководител на ремонта Иван Иванов, началникът на асфалтовата база в Костинброд Светослав Трифонов, строителният инженер от фирмата за надзор Михаела Томова и Стела Попниколова - шефка на дирекция в АПИ по време на ремонта.

В четвъртък адвокатите и на шестимата поискаха от съда делото да бъде върнато на прокуратурата за доразследване, тъй като има неясноти в обвинителния акт.

Състав на Софийския окръжен съд с председател Анелия Игнатова не се съгласи с тях и насрочи делото за 18 май. Тогава процесът трябва да тръгне по същество. Адвокатите обаче имат право да атакуват решението пред Софийския апелативен съд.

Освен прокуратурата за присъди ще настояват и 29-имата частни обвинители. Само един от тях поиска и кръвнина, но съдът отхвърли иска.

“Имайте предвид, че за нередностите по пътя са сигнализирани на най-високо ниво хора като министър-председателя и така нататък, които също не са реагирали. Затова казвам, че не знам дали това са правилните хора на подсъдимата скамейка, но ще разберем накрая”, посочи адвокатът на Григоров Христо Ботев.

За същата катастрофа има и още едно дело. Обвиняеми по него са бившите шефове на АПИ Светослав Глосов и Дончо Атанасов. В края на миналата година съдът го върна заради нарушения.