Обрат! За седмица Слави отстъпи за мажоритарния вот и субсидията от 1 лев (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9733005 www.24chasa.bg
Депутатите на първото заседание на правната комисия на парламента.

Ако най-важното е районирането, защо ИТН не приеме районите, които те определиха през 2016 г., питат симпатизанти

Загубиха битката за парите, след като нито една партия не ги подкрепи

Само седмица след началото на 45-ия парламент втората по-големина парламентарна сила “Има такъв народ” вече отстъпи от най-големите си предизборни обещания - мажоритарния вот и партийната субсидия от 1 лев на глас.

Тези две идеи и задължителното гласуване бяха трите точки от референдума, който Слави Трифонов и екипът му инициираха през 2016 г. и бяха подкрепени от 2,5 млн. души.

Четири години по-късно заради тях Трифонов основа партия, за да влезе в парламента и да промени законите.

Мажоритарен

вот, но едва

при стабилен

парламент

обяви още в първия ден на парламента зам.-председателят на партията Тошко Йорданов. А на първото заседание на правната комисия на НС хората на Слави не подкрепиха внесения от ГЕРБ проект за мажоритарен избор на депутатите.

Текстовете предизвикаха остър дебат между представителите на ГЕРБ и председателката на парламента Ива Митева. Купища въпроси отправи тя към шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Основният проблем за Митева се оказа разделянето на страната на 234 избирателни района и определянето на още 6 в чужбина.

Ако най-важното е районирането, защо хората на Слави не приемат районите, които те определиха през 2016 г. и внесоха заедно с Мая Манолова, питат симпатизанти. (Картата с районите виж в карето.)

Районирането

може да стане

само след

преброяване,

което е насрочено за края на 2021 г., обясни Митева и припомни, че последните данни за населението са отпреди 10 г. Тя обясни, че е необходимо да се създаде независима комисия от социолози, географи, математици, включително с балансирано участие от политическите сили, които да мислят как да стане това райониране. “Всички сме чели и знаем за районирането в Масачузетс - примера “джеримандъринг”, който се състои в прекрояване на районите в полза на определена партия.

Това се

наблюдава под

лупа от всички

международни

организации”,

обясни тя.

Юристката от ИТН бе категорична, че политическият консенсус по определянето на изборните райони трябва да е постигнат най-малко 1 г. преди изборите съгласно международните стандарти. Очертаването им не трябва да преследва краткосрочни политически цели и изкуствено определяне на границите, предупреди Митева. А въвеждането на мажоритарния вот няма как да се случи в този мандат, ако парламентът има кратък живот.

Затова от ИТН записвали в своите промени в Изборния кодекс заявка, че пропорционалната система ще се прилага до първите редовни избори за народни представители. Когато се конституира парламент с хоризонт от 4 г., всички тези въпроси да бъдат внимателно обсъдени и ще се изработи мажоритарната система, каза шефката на НС.

Партията на Слави е напът да остави и идеята за субсидия от 1 лв. Това предложение бе сред първите, внесени от “Има такъв народ”, но не намира подкрепа от нито една друга политическа сила. Не пролича устрем от хората на Слави да обърнат мнението на останалите депутати юристи в правната комисия, където бе отхвърлено предложението в сряда.

Като вносител на законопроекта председателката на парламента Ива Митева се позова на референдума. На него милиони поискаха намаляване на субсидията, посочи тя. Това предизвика недоумение у депутатите на ГЕРБ.

“Как така не уважихте 2,5 млн. избиратели за мажоритарен вот, а сега за 1 лв. ги уважавате? Да ми обясните този двоен аршин?”, попита Дани Каназирева.

“Промяна на субсидията от 8 лв. на 1 лв. не е такъв съществен елемент от изборите. Не знам дали осъзнавате колко сериозен въпрос е смяната на избирателната система”, отвърна Митева.

Най-върли

противници на

субсидия от 1 лв.

се оказаха

БСП и ДПС

От движението обясниха, че дори 8 лв. са малко и се е наложило теглене на банков заем за явяването на последните избори. “8 лв. субсидия е достатъчна за големи партии като ГЕРБ и БСП. БСП беше голяма партия. На нас не ни стига. За да участваме на тези избори, взехме банков заем. Всичко под 10 лв. е равно на 0”, каза Хамид Хамид и заплаши, че ако се приеме 1 лв. за глас, ще внесе контрапредложение за 0 лв. на глас.

Филип Попов от БСП пък предупреди, че с ниска субсидия партиите не само може да станат зависими от икономически кръгове, но и от терористични организации.

1 лв. не отговаря на съвременните стандарти за финансиране на политически партии в Европа, бе аргументът на “Демократична България” да не подкрепи идеята. Според Атанас Славов от десницата ограничения трябва да има не за субсидиите, а за даренията на партиите. “Изправи се! Мутри вън!” не взеха отношение по въпроса, а техният представител Николай Хаджигенов се въздържа при гласуването.

ЧЕРНО НА БЯЛО

2016 г.: Има проект за 240 района за депутати - внесоха го Манолова и “Шоуто на Слави”

В парламента е внесен от Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев проект за райониране на страната на 240 едномандатни район, които да излъчват мажоритарните депутати на 2 тура. Проектът е допълнение към представения преди месец законопроект за промени в Изборния кодекс, изготвен от омбудсмана Мая Манолова и инициаторите на референдума от “Шоуто на Слави”, пише “24 часа” на 22 декември 2016 г.

Моделът на районирането е изготвен от екип математици от СУ и подробно показва как биха изглеждали многомандатните избирателни райони.

Предвижда се един район да “тежи” около 30 хил. избиратели, а нововъведението е, че българите в чужбина ще могат да излъчат свои народни представители - 9 депутати.