Доц. Кунчев: Зелените коридори ще работят по празниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/9733536 www.24chasa.bg

„За следващото тримесечие проблемът с ваксините у нас ще бъде решен. Ще получим над 5,5 млн. дози”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че зелените коридори са „допълваща функция” към процеса по ваксинация, а те ще работят и по празниците.

„Отваряме ги в празничния период, защото голяма част от личните лекари няма да работят. Искаме хората, които имат желание да се ваксинират, да могат да го направят свободно”, добави той.

Кунчев каза още, че е нужно първа и втора фаза на ваксинацията да приключат бързо.

„В Израел има дни, в които няма нито един починал с COVID-19. Там рисковото население е ваксинирано на 86%. Великобритания също има завидни резултати”. Доц. Кунчев добави, че страната ни се намира на 14-то място по заболеваемост в Европа.

„Излизаме от третата вълна, но пандемията остава непредвидима”, каза още доц. Кунчев. Той коментира и ситуацията с Националния оперативен щаб:

„Ние ще работим, ако ни възложат задачи. Няма страна в Европа, която да няма такъв координиращ орган”.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се притеснява от ситуацията в Индия.

В момента Индия е в пика на заболеваемостта. Преди ден втората по население страна в света регистрира мрачен рекорд - около 295 000 нови случая и 2020 починали за денонощие.

Кунчев потвърди, че засега остава на позицията, че все още е рано да се отварят нощните заведения - според заповед на здравния министър това е планирано да се случи на 29 април, но се застрахова, че имало още малко време.

Няма все още хора, ваксинирани с втора доза от "Пфайзер"/"Бионтех", които при първа доза са получили "АстраЗенека", уточни още Кунчев. От май започва втората ваксинация по-масово, каза той.

Главният държавен здравен инспектор коментира и темата какво ще се прави с доставените количества от ваксината на "АстраЗенека", към която интересът силно намаля.