Китай засилва контрола върху защитата на данните, събрани от технологии за разпознаване на лице

https://www.24chasa.bg/novini/article/9734114 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Китай засилва усилията си за осигуряване на защита на събраните от разпознаване на лице данни, тъй като технологията предизвиква все по-голяма тревога относно поверителността и изтичането на информация, като същевременно навлиза все по-широко в живота на китайците.

Според анкета на Комисията са стандартизация на информационната сигурност и други институции от миналия октомври, над 90% от допитаните са използвали системи за разпознаване на лице, а над 60% са уверени, че технологията се прилага прекалено често и се сблъсква с проблеми като принудителна употреба и незаконно събиране на информация за потребителите, предава радио Китай.

Експертите отбелязват, че някои хора придават по-голямо значение на защитата на личните данни и в сравнение с другата биометрична информация, чертите на лицето е много по-лесно да бъдат регистрирани, преди дори човек да се усети. Освен това за разлика от други лични данни, като потребителско име, номер на мобилен телефон и имейл адрес, които могат лесно да бъдат променяни, информацията за лицето е уникална и не подлежи на поправки. Потребителите се тревожат дали компаниите могат да гарантират сигурно управление на събраните данни и да предотвратят незаконното им използване.

За да осигури безопасността на данните, през октомври миналата година Комисията по законодателните въпроси към Постоянния комитет на ОСНП пусна проектозакон за защита на личната информация, в който се формулират разпоредбите относно инсталирането на оборудване за разпознаване на лице на обществени места. В него се посочва, че събраните данни могат да се използват единствено в полза на обществената сигурност, да не стават публични или достъпни за други лица.

Експертите са уверени, че с постепенните подобрения на съответните закони, наредби и стандарти, прилагането на технологията за разпознаване на лице ще бъде под контрол и ще продължи да играе активна роля.