Американска медия: Китай не е заплаха за САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9734142 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

„В последно време във Вашингтон и някои райони на Европа разпространението на термина „китайска заплаха“ се е превърнало в индустрия“, се казва в статия, публикувана в американското списание „Foreign Policy“.

Съответно твърдение се позовава на документ на американското правителство за стратегическа надпревара. Сериозността на ситуацията е по-голяма от вътрешните и чужди заплахи, пред които е изправен САЩ, предава радио Китай.

В статията се казва, че няколко действия на Пекин са провокирали интересите и ценностната система на САЩ и съюзниците им. Констатацията, че китайските действия представляват заплаха за САЩ и западните държави, и предоставянето на мотив за проява на манталитет от Студената война не са от полза за американските интереси.

В статията се посочва, че предизвикателството, пред което са изправени САЩ, не е „китайската заплаха“. Вместо това трябва да се прояви всестранно разбиране към реалните възможности от Китай, базирайки се на фактите, за да се изработят политики за разрешаване на тези въпроси. „Отхвърлянето на представата, че „Китай е заплаха“, ще улесни САЩ“, се казва още в статията.