Спорът за мажоритарния вот - обиди, закани за съд и напътствия за мандата на Слави

https://www.24chasa.bg/novini/article/9734614 www.24chasa.bg
Депутатите от 45-ия парламент върнаха пленарните заседания в сградата на площад “Народно събрание” 2. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

В остра размяна на реплики, обиди, закани за съд и дори напъствия за мандата за правителство между ГЕРБ и „Има такъв народ“ се превърнаха дебатите по промените в Изборния кодекс, които парламентът гледа на първо четене.

Още в началото на дебатите Тома Биков обясни, че ГЕРБ ще участват конструктивно в дебата, ще посочат притесненията си, но ще подкрепят всички предложения за промени в Изборния кодекс, внесени от другите групи. Защото вие сте хората, които трябва да решите какъв трябва да бъде изборният процес, защото вие носите отговорност как ще бъдат проведени парламентарните и президентските избори, обърна се той към партиите на протеста. И посочи като отговорно и служебното правителство, ако президентът назначи такова.

Парламентарната шефка Ива Митева обясни, че „Има такъв народ“ е за мажоритарна изборна система, но не по този начин. Тя критикува внесения от ГЕРБ-СДС проект и обяви, че това, което се предлага в него е „несериозно“ и направи разбор текст по текст на внесения проект.

Оставам с впечатление, че 2017 г. ние, от ГЕРБ, сме искали мажоритарна система и сме направили референдум. 2,5 млн. българи поискаха тази мажоритарна система, г-н Йорданов настояваше тя да се приеме за една вечер, ние го внесохме, внасяме го и сега, скочи в отговор Цвета Караянчева. Тя обвини „Има такъв народ“, че привидно се крият, че няма райониране, но от ГЕРБ намерили в сайта на Шоуто на Слави предлаганото от тях райониране преди време. И извади цветна карта на предлаганото тогава райониране. Ето го, народът трябва да знае кой влиза в политиката, за да лъже, само и само да седне на депутатските банки, критикува Караянчева. Николина Ангелкова пък напомни, че референдумът бе през 2016 г. и оттогава „Има такъв народ“ са имали над 4 г. да подготвят такъв законопроект, който да внесе в НС. И напомни, че партията на Слави Трифонов бе създадена именно за изпълнение волята на народа. А сега, когато народът ви гласува доверие и ви направи втора политическа сила, вие внасяте не промени, свързани с мажоритарния вот, а се оправдавате с липса на време и гласове, попита Ангелкова. Онова, с което дойдохте на крилете на промяната, бе именно мажоритарния вот, за който имахте 4 г. да се подготвите. Обещанията на партиите са крилете, на които те идват, но и на които си отиват, предупреди пък Георг Георгиев.

В отговор Ива Митева обвини ГЕРБ в популизъм. През 2016 г., след референдума, ГЕРБ се опита да внесе 2 решения в НС, които незнайно защо отпаднаха от комисия и зала. През 2017 г. беше внесен с пълното съзнание, че няма да се приеме. Тоест този популизъм не на нас, ние няма да се поддаваме, критикува тя досегашните управляващи. Парламентарната шефка обясни, че през преходните разпоредби „Има такъв народ“ ще запише категорично в Изборния кодекс, че пропорционалната система ще се прилага до следващите редовни парламентарни избори. По този начин ще поставим началото на изработване на нов вид изборна система - мажоритарната, каза тя. И напомни, че изрично изискване в международните стандарти е промяна на мажоритарна система да не се прилага за следващи избори, а през едни.

Изборите минаха, знаете какво е съотношението. Още преди изборите казахме, че ние с партиите от статуквото коалиция няма да правим. Знаете колко са гласовете на тези, които не са от статуквото. Знаете колко са нашите гласове. „Изправи се!! Мутри вън!“ може и да ни подкрепят, но „Да, България“ са против мажоритарна избирателна система в два тура, обясни шефът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Пред нас има два варианта – или този парламент отива на предсрочни избори или ще има дълъг живот, някакъв живот. Вероятността да има предсрочни избори е огромна. Какъв може да е подходът от наша страна – да вкараме закон за мажоритарни избори, който има нужда от голямо обсъждане. Защото това райониране, което показахте, вече не е актуално. Няма нормален човек, който да мисли, че това нещо може да бъде направено наведнъж и, че не трябва да мине преброяването, обясни Йорданов.

Ако има предсрочни избори и се отиде на тях по вашия ненормален Изборен кодекс..., обърна се Йорданов към ГЕРБ, а те му отговориха с викове от място, че партията на Слави е спечелила по този кодекс. Да, ние спечелихме второто място, а истината е, че имаше фалшификации, страх и натиск, не сме минали на честни избори, отговори им Йорданов. Затова ако се отидело на предсрочни избори, трябва да има поправен Изборен кодекс, за да бъде максимално честни.

Ако този парламент има дълъг живот, тогава говорим спокойно за промяна в избирателната система, но ние не знаем кое от двете ще се случи. Ако се стигне до предсрочни избори, което е много вероятно, не можем да си позволим да работим по този смотан, некадърен и вреден Изборен кодекс, обясни Йорданов. И допълни, че затова от ИТН подхождали практично. Разбирам, че за вас е по-добре 1,5 г. да обсъждаме мажоритарна избирателна система, да има някакво правителство и вие да си кльоцате тук в парламента. Ние нямаме желание да ви даваме това време. Ако се стигне до предсрочни избори, те трябва да бъдат максимално честни, затова тези глупости за отказ от мажоритарна избирателна система, няма нужда да го правите, каза им той.

Разбрахме, че през цялото време сте лъгали, отвърна му Тома Биков.
И попита: Кажете ми кога точно очаквате да има има редовни парламентарни избори? Последните бяха 2009, сега бяха 2021 г. До 2030 г дали ще има, да въведете вашата система?

"Правителство не се прави, за да се радваме ние, а за да има кой да управлява държавата в тежка ситуация. Не се прави ни за наш кеф, ни за ваш. Прави се за българите, които са ви гласували огромна отговорност. Ще получите мандата и трябва да направите правителство и да си изпълните ангажиментите пред хората, иначе ще се окаже, че сте лъгали. А знаете как хората наричат тези, които лъжат", обърна се Биков към "Има такъв народ".

Точно вие да говорите за лъжа, евала ви правя на самочувствието, отвърна му Йорданов.

Трогателно е как всички ни навивате да направим правителство. Знаете, че стабилно правителство има, когато имаш мнозинство в зала с депутати или коалиционни партньори. Другото е правителство на малцинството – този цирк сме го гледали с вас и ваши бивши патерици, патерички, бастунчета... Това е грозна работа, отговори Йорданов. И обясни, че ще се види как ще постъпят с мандата, когато президентът им го даде.

Росица Кирова от ГЕРБ пък разказа, че е била представител на Инициативен комитет, който събрал над 4600 подписа да има мажоритарно гласуване и 1 лев субсидия. Давам си сметка днес, че независимо от подбудите, които сме имали в онзи момент, че онези, които инициираха първия референдум, не са били достатъчно почтени. Защото имахте достатъчно време да подготвите закон за мажоритарен избор, обърна се тя към депутатите от "Има такъв народ".

"Изключително съм щастлив и искам да благодаря на ПГ на ГЕРБ, че г-жа Кирова е при тях, а не при нас. Само да ви кажа, че имате човек, който, според колегите от "Биволъ", които са ровили в търговски дружества, е съдружник с косовския наркобос Исмет Османи - Цури. Честито, хора, да ви е жива и здрава", обърна се Йорданов към ГЕРБ.

"Не смятам, че е необходимо да се обяснявам на човек, който през живота си не е посадил дърво. Изключително много се радвам, че не съм от онези, които идват под строй на работа и им се забранява да говорят. А на кого съм съдружник, г-н Йорданов, е видно от търговските регистри и не е тайна информация. Аз не съм извършила нищо престъпно и укоримо през живота си това, че вие, според вашите виждания и вашия ръст преценявате някои неща, е ваш личен избор. Не смятам, че е необходимо днес Народното събрание да се занимава с това и се надявам наистина да се видим в съда", отвърна му Кирова.

Николина Ангелкова от ГЕРБ пък напомни на депутатите на Слави, че не са в шоу, а да пишат и подобряват закони. Имахте цялото време на разположение, за да уважите волята на суверена. Ще получите мандата – трябва да носите отговорност, затова сте тук. Лесно е да се пишат сценарии и да се критикува, но е трудно да се носи отговорност, обърна се Ангелкова към тях. В отговор Йорданов я покани да пише сценарии при тях, защото явно била добра.