Пускат публика на стадионите, след 10 май връщат повече класове в училище (Видео, обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9734850 www.24chasa.bg
Кадър и видео Фейсбук/Нова тв

От утре работа възобновяват езикови и образователни центрове 

Дават 3 възможности за влизане в страната от 1 май 

Раздават върбовите клонки отвън пред църквата, за да няма струпване на хора вътре  

Ново разхлабване на мерките предприемат здравните власти у нас в резултат на продължаващата тенденция за намаляване на заболяемостта. Така от утре се разрешава присъствието на публика на стадионите и там, където се провеждат спортни състезания на открито. Капацитета на заетост обаче не може да надхвърля 30% или 1000 души на сектор, трябва да се носят маски и да има 1,5 м дистанция. Заедно с това работа възобновяват езиковите и образователните центрове, където могат да се провеждат групови занимания, при спазване на основните противоепидемични мерки за дистанция, дезинфекция, проветряване и носене на маски.

Това съобщиха здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в здравното министерство.

От 10 май се предвижда в училище да бъдат върнати и повече класове, но тъй като все още не е взето решението за удължаване на противоепидемичната обстановка до юни, нормативно тази мярка не може да се разпише в заповедта с новите мерки, която ще излезе по-късно днес, обясни проф. Ангелов. Това ще бъде разписано обаче в следващата заповед.

"Това, което ни давата възможност да обсъждаме либерализацията на мерките е продължаващото четвърта седмица намаляване на заболеваемостта и новите случаи. На практика заболеваемостта падна под 500 на 100 000 население, а от вчера падна и под 400 средно за страната. Надяваме се, че тази тенденция ще е устойчива. Освен това, сравнявайки със средното за ЕС снижение, което важи за всички, е 10,2%, при нас тази седмица то е 22%", каза доц. Кунчев. Той напомни обаче, че трябва да празнуваме отговорно и да спазваме мерките, за да не се обърне драстично положителната тенденция.

3 възможности за влизане в страната ще им от 1 май с оглед на старта  на туристическия сезон, съобщи още министър Ангелов. Това ще са сертификат за завършена ваксинация, но той ще се приема, ако са минали 14 дни от втората доза, както е в Гърция. Вторият вариант ще е с троицателен PCR или антигенен тетс, като министерството ще публикува и кои видове антигенно тетсове ще приема, за които е доказано, че се релевантни. Третият вариант ще е с документ за преболедуван COVID, но не по-рано от 6 месеца преди влизането в страната. 

Мерки и за предстоящите великденските празници, включително Лазаровден и Цветница, предлагат още здравните власти. Освен носенето на маски, спазване на дистанция, дезинфекция и по възможност редовно проветряване на храмовете, се препоръчва да се осигурят отделни входове и изходи, по възможност намаляване на времетраенето на църковните служби и да не се целуват иконите и реликвите.

На самата Цветница пък върбови клонки ще се раздват извън църквите, за да няма струпване на хора вътре в тях.