ЕС: Нямаме данни, че индийският щам на коронавируса е по-опасен

https://www.24chasa.bg/novini/article/9735030 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

ЕС не разполага с данни, че индийският щам на вируса на ковид е по-заразен или че предизвиква по-тежко боледуване. Това заяви днес говорител на Европейската комисия.

Той отбеляза, че Съветът на ЕС е въвел през февруари последните препоръки, свързани с противодействието на пандемията и свободата на движение. По неговите думи препоръките предвиждат възможност за въвеждане на допълнителни ограничения за пътуванията от държави, където епидемията е в разгара си, предава БТА.

Говорителят внесе тези пояснения по повод на съобщенията, че в Белгия е засечен индийският вирусен щам. Белгийските власти уточниха, че заразата е засечена сред индийски студенти, пристигнали в ЕС през Париж, които след това пътували с автобус до Брюксел. Заразата е била засечена едва при трето поредно изследване и досега разпространението на щама е потвърдено в Брюксел, Льовен и Антверпен. Белгийските власти са разтревожени от тази новина на фона на съобщенията, че леглата в болниците за заразени с ковид са почти изчерпани.