ЕМА препоръча прилагането на втора доза от ваксината на "АстраЗенека" (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9735777 www.24chasa.bg
"АстраЗенека" СНИМКА: РОЙТЕРС

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви днес, че получилите първа доза на ваксината срещу КОВИД-19 на "АстраЗенека" (AstraZeneca) трябва да получат и втора доза, въпреки риска от редки случаи на кръвни съсиреци, които се свързват с нея, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В новите си насоки европейският регулатор каза, че ваксинираните с "АстраЗенека" трябва да получат втора доза четири до 12 седмици след първата, и че ползите от ваксината превишават рисковете от нея.
"На този етап наличните данни подкрепят поставянето на втора доза от ваксината", каза заместник-изпълнителния директор на ЕМА Ноел Уотиън.

ЕМА заяви, че е одобрила нови мерки, за увеличаване на производството на ваксините, произвеждани от "Пфайзер" (Pfizer) и "Модерна" (Moderna).

В изявление от днес европейският регулатор посочва, че е одобрил увеличение на размера на партидите и мащаба на производството в завода в Пюрс, Белгия, където се произвеждат ваксините на "Пфайзер". Според ЕМА се очаква в резултат на това одобрение за има значим ефект върху доставките на ваксината.

Европейският регулатор заяви, че е дал също зелена светлина на завода на компанията "Модерна" в Рови, Испания. Новата производствена линия трябва да ускори производството на ваксини за използване в Европейския съюз.