ГЕРБ: Манолова нахлу в "Булгартрансгаз", готви цирк като Костинброд (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9735971 www.24chasa.bg

В понеделник партията внася конституционна жалба за мораториума

ГЕРБ  даде извънреден брифинг в Централата на партията. На него се разбра, че партията внася конституционна жалба и ще поиска оставка на г-жа Мая Манолова като председател на комисията за ревизията, заради "тежка неадекватност и невъзможност да си изпълнява задълженията. Поводът е посещението й в "Булгарстрансгаз". За това ГЕРБ не са били уведомени и смятат, че тя готви цирк като Костинброд.

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА
ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА

Теменужка Петкова заяви, че Мая Манолова днес е "нахлула" в "Булгартрансгаз", придружена от няколко народни преставители.

"В тази група за нахлуване нямаше представители на политическа партия ГЕРБ, странно защо? Госпожа Манолова заяви, че иска да проведе разговори и да ѝ бъдат предоставени всички документи, свързани с реализацията на "Балкански поток" и тези документи трябва да ѝ бъдат предоставени до понеделник и то на електронен носител", каза енергийният министър в оставка.

По думите ѝ е странно защо е това настояване за предоставяне на цялата тази огромна по обем документация в електронен формат.

"Интересно е дали тази комисия ще прави проверка или ще разпространява информация. Такава информация се предоставя по официален ред, заверена с подпис и печат от дружеството. Това предвижда законът", коментира още Петкова.

Тя определи акта на Манолова днес като едно "вероломно нахлуване" в едно държавно дружество. "Не подобава на един народен представител да се държи така", коминтира Теменужка Петкова.

ГЕРБ ще поиска тълкувателно решение от Конституционният съд и той да обяви мораториума върху решенията на Министерския съвет за противоконституционен.

"Ще питаме Конституционния съд допустимо ли е с решение НС да се отнема и ограничава правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функция според законите и Конституцията", заяви Десислава Атанасова.

"Считаме, че вече има такава съдебна практика, но вероятно на юристите в Народното събрание от партиите на промяната отново тя трябва да им се напомни", призова Атанасова.

В понеделник в 9.00 часа сутринта ГЕРБ внася в Конституционния съд искане за тълкувателно решение от Конституционния съд и едновременно с това обявяване на противоконституционен Мораториумът, който Народното събрание прие.

Според външния министър в оставка Екатерина Захариева въпросното решение на Народното събрание рязко противоречи на Конституцията на Република България, защото нарушаваи принципа на правовата държава и на разделението на властите.

"С него дефакто се ограничава дейността не само на Министерски съвет, а на всеки един държавен орган в тази държава, определен с Конституция и със закон. Давам пример, спират се назначенията на всеки един държавен служител, независимо на какво ниво, в Конституционния съд, който също е държавен орган, в съдебната власт, в президентството", допълни Екатерина Захариева.