Застаряващите звезди се въртят необикновено бързо

https://www.24chasa.bg/novini/article/9736016 www.24chasa.bg
Скоростта на въртене на застаряващите звезди е необикновено висока СНИМКА: Пиксабей

Скоростта на въртене на застаряващите звезди е необикновено висока, установиха учени. Това ги накара да се усъмнят в сегашните представи за стареенето на светилата, съобщава сп. "Нейчър астрономи".

"В миналото предполагахме, че някои застаряващи звезди могат да се въртят по-бързо от предсказаното от теорията на магнитното забавяне на ротацията им. Получените от нас данни показват, че този механизъм на забавяне отслабва за повечето звезди. А това не съответства на теоретичните изчисления, направени въз основа на наблюденията на новите звезди", заяви ръководителят на проучването Оливър Хол от Бирмингамския университет.

Екипът се съсредоточил най-напред върху нашето Слънце. По необясними причини неговото ядро се върти по-бързо, отколкото външната му обвивка.

Последвали максимално точни измервания на скоростта на ротация на около 90 най-близки звезди на подобен на Слънцето етап на развитие. Тяхната възраст била от 1 до 13 милиарда години. Повечето от тях били със същата температурна повърхност, маса и спектрални характеристики, обясни БТА.

Когато астрономите съпоставяли скоростта им на ротация, оказало се, че за относително младите светила стойностите им съвпадали с теоретичните модели. Но при стареещите звезди скоростта им на въртене значително превишавала предполагаемите стойности. Колкото възрастта им била по-голяма, толкова по-голямо било и разминаването на реалността с предишните ни представи.

Тези несъответствия се обясняват с факта, че забавящото въздействие на магнитното поле на звездите отслабва със стареенето им. Това е свързано с измененията в характера на движение на материята в ядрото на светилата, което от своя страна влияе на магнитното им поле.