Даниел Митов: Бойко Борисов от години е гръмоотвод на всякакви критики

https://www.24chasa.bg/novini/article/9736490 www.24chasa.bg
Даниел Митов

Не трябва да хвърляме прекалено много камъни един върху друг

Беше грешка другите партии да не дойдат на разговор

Очертават се кратки месеци живот пред този парламент

Никога не съм мълчал по темите, свързани с Чехия и Русия, но имахме по-важни въпроси за решаване във вътреполитически план, се разбра от номинирания от ПГ на ПП ГЕРБ за министър-председател Даниел Митов. Кремъл се опитва да дестабилизира нещата по всякакъв начин.

Припомняме: Чехия експулсира 18 сътрудници на посолството на Русия в Прага, след като каза, че двама руски агенти, обвинени в предполагаемото отравяне на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал с нервнопаралитично вещество във Великобритания през 2018 г., стоят също и зад експлозията в чешки склад за експлозиви през 2014 г., при която загинаха двама души. Вчера Прага обяви за персона нон грата по-голяма част от останалия дипломатически персонал в руското посолство в страната. 63-има служители на руското посолство в Прага трябва да напуснат Чехия със семействата си. Русия отрече обвиненията на Чехия.

Защо не разнищихте до край историята с Гебрев, попита го водещият на "Панорама" по БНТ Бойко Василев. - Убеден съм, че службите работят по въпроса, отговори лаконично Митов, и не всичко, по което се работи, трябва да става публично веднага.

Ние се опитахме да постигнем консенсус с опонентите ни. Беше грешка да не дойдат на разговор, врагове сядат на една маса и си говорят, опитахме се да постигнем консенсус. Те или се готвят за избори веднага, или проявяват политическа незрялост.

Не трябва да хвърляме прекалено много камъни един върху друг. Вместо да дебатираме здравната криза, икономическите мерки и други сериозни теми, ние се занимаваме с Изборен кодекс. Гласуване по пощата, което няма как да се случи технически, добави Даниел Митов.

По думите му, за да се въведе електронно гласуване трябва да се покрият много критерии и няма начин в тези месеци това да стане.

"Винаги има шанс, ние бяхме длъжни пред избирателите си, в името на това да има стабилен кабинет и управление на държавата в труден за нея момент. Бяхме длъжни да предложим кабинет", коментира Даниел Митов.

ГЕРБ може ли да губи? - ГЕРБ не е губил в последните години. Не сме губили. Това сега не е загуба... Какво ще произведе останалата част от парламентарно представените партии - аз не мога да си представя, би било безотговорно да няма правителство, обясни Даниел Митов.

"Според мен живота на този парламент ще бъде доста кратък. Той не започна добре. Започна с желание за реваншизъм, с обиди, с груб политически език. Това лека-полека започва да се променя, което е хубаво, но така или иначе отново парламентът в момента не обсъжда това, което трябва да обсъжда, а именно дневния ред на гражданите“, подчерта той.

Защо точно сега влязохте в ГЕРБ...? - Аз винаги съм бил десен политик, каквото и да съм правил, винаги съм се позиционирал в политическото семейство.

По думите му посланието "Даниел Митов премиер" има няколко посоки - ясна заявка за проевропейско и проатлантическо позициониране.

"Беше жест от страна на Борисов, той отстъпи встрани и показа воля да даде възможност за разговори в друг формат. Това, което ни интересува е държавата да има стабилно правителство и българската демокрация да функционира, да отговорим на очакванията на близо милион български избиратели", добави Даниел Митов.

Той бе категоричен, че проведените на 4 април парламентарни избори са били легитимни.           

„ГЕРБ никога не е казвала, че не е допускала грешки. Бойко Борисов от години е гръмоотвод на всякакви критики, когато някой смята, че нещо не върви добре в управлението и все пак получава доверие избори след избори. Получи ги и на последните. ГЕРБ е първа политическа сила, защото очевидно хората искат ГЕРБ да продължи да управлява. Но в коалиция в някоя друга партия и затова ние сме подходили отговорно. Поканили сме партиите, които смятаме, че трябва да поканим на разговори. За съжаление, те не се отзоваха“, обясни пак Даниел Митов.