Проф. Огнян Герджиков: Мораториумът спъва държавата, добре че има КС

https://www.24chasa.bg/novini/article/9737421 www.24chasa.bg
Проф. Огнян Герджиков. Кадър БНТ

Вероятността 45-ото Народно събрание да изкара мандата си е твърде малка, само теоретична и не съм много голям оптимист, заяви проф. Огнян Герджиков, бивш служебен премиер и някогашен председател на парламента, в предаването "Денят започва..." по БНТ.

Настръхва ми косата и едва успях да се среша тази сутрин, така отговори той на въпроса на водещия Георги Любенов за вълната от внесени законопроекти в новия парламент. Най-страшното нещо в една държава е активната законодателна дейност, многото закони един връз друг всъщност са най-големия бич, даже по-голям от лошия закон. Тази нестабилност при законите нанася жестоки удари не само в обществото, но и в икономиката, която се нуждае от стабилно законодателство. Затова ние нямаме инвеститори - те бягат, преди 15-20 години имаше повече инвестиции, сега са с пъти по-малко, поясни той.

Не мога да си обясня и страха на политиците от служебно правителство, нямам спомен да съм бил толкова страшен, добави проф. Герджиков. И обяви за волунтаризъм решението на парламента за мораториум върху решенията на все още действащия кабинет на Борисов. Той е на мнение, че мораториумът води до спънки в дейността на държавата. Добре че има Конституционен съд, изтъкна проф. Герджиков и допълни, че всичко се движи от политическата еуфория.

Наскоро Конституционният съд отмени поредно безумие на нашия законодател за обратната сила на 10-годишната абсолютна давност за задължения на граждани - пълно безхаберие и безумие, добави той.