По 1 млн. лв. месечно ще пестим от депутатите, ако си резнат заплатите по сметките на Мая

https://www.24chasa.bg/novini/article/9740542 www.24chasa.bg
Мая Манолова предлага депутатските заплати да станат 1400 лв. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Това показват изчисления на “24 часа”

Бонус, който никога не е получаван, роди фалшивата новина, че ще вземат по 10 000 лв.

Всъщност се слагало ограничение на премии, които и досега ги имало, настояват вносителите от “Демократична България”

Поне 1 086 720 лв. на месец ще се пестят от бюджета на парламента, ако основната заплата на депутатите стане 1400 лв., показва справка на “24 часа”.

От февруари депутатите вземат 4884 лв. основна заплата месечно. Тя се преизчислява на всеки три месеца спрямо средната за страната и се равнява на три пъти колкото нея. За членството си в комисия, като традиционно всеки депутат е в две, обаче се получават допълнителни 15% от основното възнаграждение. Така редови депутат, членуващ в две комисии, месечно получава 6348 лв. (Как се формира депутатската заплата виж долу.)

В петък шефката на парламентарната група на “Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова обяви, че внася промени в правилника на парламента, с които заплатата да стане 1400 лв. Ако предложението й се приеме, то месечната заплата на редови депутат с добавката за членство в комисия би станала 1820 лв. Същото предложение Манолова щяла да внесе и за възнагражденията на министрите, зам.-министрите, директорите на дирекции, както и всички висши публични длъжности, но не е ясно какво намаление се предлага за тях.

Манолова мотивира предложението си с факта, че около тази сума е средната работна заплата за страната.

Справка на “24 часа” в Националния статистически институт показа, че всъщност средната заплата в края на 2020 г., откогато са последните данни, е 1494 лв. Толкова вземат средно обаче само брокерите на недвижими имоти, а за останалите браншове възнагражденията варират от 976 лв. на месец за творците до 3502 лв. средно за айтитата.

Новият, много по-нисък размер на депутатската заплата бе предложен от Манолова в дебата дали депутатите си отварят вратичка за 10 000 лв. месечно възнаграждение, давайки си

възможност да

получават до

25% от заплатата

си като бонус за

извънредна

работа

Такива бонуси са съществували и досега, но без ограничение в максималния им размер.

Замразяване на работните заплати на народните представители не е достатъчно, когато хората живеят с 24 лв. на ден, затова предлагаме намаление. Една средна работна заплата е абсолютно реалистичен размер на заплатата. Голяма част от българите успяват да живеят с тези пари, дори и с по-малко, следователно и народните представители могат, заяви Манолова в петък от парламентарната трибуна като поанта на разразилия се популистки спор между народните представители. Тя щяла да насочи спестеното към лични асистенти за инвалиди.

Преди нея от БСП обявиха вечното си предложение за замразяване на заплатите на депутатите. В момента те са вързани към размера на средната работна заплата и се променят на всеки три месеца, като е възможно както нарастване, така и намаление.

Депутатската е

равна на три

средни месечни

работни заплати

в обществения сектор. А от нейния размер се определят и възнагражденията на министрите и президента.

Искаме и премахване на сегашния механизъм заплатите да се актуализират на всеки 3 месеца, обяви депутатът от БСП и зам.-шеф на парламента Кристиан Вигенин.

Скандалът колко пари да получават народните представители бе заложен още в четвъртък, когато заседава временната комисия за приемането на нов парламентарен правилник. “Демократична България” прокараха свое предложение, според което за извънредна работа, възложена с решение на парламента, народните представители могат да получават бонус до 25% от размера на основната си заплата.

Такива бонуси, но без ограничение в максималния им размер има и в правилника на 44-ото народно събрание.

Часове след заседанието на комисията в сайта “Пик” се появи информация как депутатите си гласуват заплати от по 10 хил. лв. А в петък сутринта тезата бе подхваната и от премиера в оставка Бойко Борисов.

Видях как се метнаха веднага на депутатските мерцедеси, за които говорят, че ще слизат от тях. Видях, че първите решения бяха да си направят заплатите над 10 000 лева, заяви той, докато обсъждаше с номинирания за министър-председател Даниел Митов връщането на мандата на президента Радев.

Твърденията на Борисов бяха моментално опровергани от депутата от ДБ Ивайло Мирчев.

В последните часове от кафявите “медии” и премиера Борисов тръгна нова опорка - “Демократична България” увеличила възнагражденията на депутатите. Вчера поставихме максимален размер (25%) на извънредните депутатски възнаграждения. Досега такъв нямаше и тихо-тихо се получаваше една сериозна сума над заплатата, написа Мирчев във фейсбук в отговор на Борисов.

Потенциално досега е било възможно по този текст да се дават неограничени допълнителни възнаграждения. Сега беше вкарано ограничение, таван, но понеже по този повод всички разбраха, че този текст е съществувал досега, ние ще предложим решение, с което то да бъде отменено и изобощо, за да няма никакви съмнения, че някой ще взима някакви пари допълнително, разясни и лидерът на “Демократична България” Христо Иванов.

Вчера си гласувал 25% повече - пък днес - излизаш да говориш за някакви популистични неща… звучи ми като оправдание. Когато го напишеш в закон и объркаш точката или запетайката - ти го пишеш. После и да обясняваш, е късно, отговори му обаче депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

Твърденията на Ивайло Мирчев и ДБ, че досега депутатите са получавали сериозни бонуси по спорния текст, бяха оспорени от народни представители с много повече опит в парламента от него.

Никога по този ред не са получавани не 25% отгоре, а и 1 ст. Това го заявявам категорично. Който твърди, че заплатите на народните представители са увеличени с 25%, лъже безогледно, настоя Хасан Адемов от ДПС. В момента той е народният представител с най-дългогодишен опит в парламента.

“Никога не сме

получавали

такива

допълнителни

средства, така

че няма какво

да коментираме

по този въпрос”, настоя и Тома Биков от ГЕРБ.

Идеята за налагане на лимит на извънредните бонуси за “реализиране на приоритетни за страната задачи” обаче бе защитена и от “Има такъв народ” на Слави Трифонов.

Абсурдно е да има нещо, което да няма горна граница, коментира зам.-шефката на депутатите на Трифонов Виктория Василева.

В крайна сметка обаче предложението за бонусите бе прието. И всякакви отмени на допълнителните възнаграждения, замразяване на заплати или намаляването им остават за редовния правилник, който тепърва ще се пише, стана ясно в края на миналата седмица.

Когато българският бизнес е на колене, когато малките фирми и малките предприятия фалират и не получават никаква помощ от българската държава, не следва народните представители да получават заплати по няколко хиляди лева, сложи край на популисткото наддаване Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!”. Като преди това бе предложила депутатите да плащат от джоба си билети за градски и извънградски транспорт, ако линията се обслужва от частен оператор. Което накара колежката ѝ по парламентарна група и зам.-шеф на парламента Татяна Дончева да възкликне: Разбирам, че за мнозина предизборната кампания започна, но дори и в нея трябва да има мяра на популизма.

Поне 6348 лв. взема редови народен представител

Още 27-30 хил. лв. на година са от т. нар. пари в плик

Основната заплата на депутатите е равна на три средни месечни за обществения сектор, което в момента означава 4884 лв. на месец.

За членството си в комисия, като традиционно всеки депутат е в две, обаче се получават допълнителни 15% от основното възнаграждение. Така редови депутат, членуващ в две комисии, месечно получава 6348 лв. Ако предложението на Манолова се приеме, то месечната му заплата с добавката за членство в комисия би станала 1820 лв.

Шефът на депутатите от ДБ Христо Иванов (вляво) се закани да предложи бонусите за извънредна работа изобщо да отпаднат.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Шефът на депутатите от ДБ Христо Иванов (вляво) се закани да предложи бонусите за извънредна работа изобщо да отпаднат. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Това обаче не са единствените бонуси за депутатите. Най-високо е възнаграждението на председателя на парламента. За длъжността си той получава 55% над заплатата, или общо 7570 лв. Ако участва в две комисии, тя става 9034 лв. Заместници пък вземат 45% добавка, или 7081 лв., без дори да участват в комисия.

Допълнителни бонуси има и за участието в парламентарните комисии като председател или негов заместник. Председателят на парламента обаче не може да бъде шеф на нито едно от тях. А ако депутат е председател на една от 23-те постоянни комисии, то не може да бъде на друга, гласи парламентарният правилник. Така, ако оглавят комисия, депутатите вземат за това 35% или 1709 лв. към заплатата си. Такова увеличение получават и председателите на парламентарни групи. Зам.-шефовета на комисии пък вземат 25%, или 1221 лв. Секретарите на Народно събрание получават бонус от 10% към заплатите си, или 488 лв.

За участие в подкомисии, временни комисии, както и за работни групи, каквато е в момента тази за ревизия на харчовете на правителствата през последните 10 г., депутатите вземат възнаграждение пропорционално на времето на работа, но не по-голямо от 5 на сто от основното месечно възнаграждение. При удължаване на срока на дейността на временните комисии и работните групи се решава дали участниците в тях получават допълнителни пари.

Народните представители вземат и бонуси за трудов стаж и професионален опит. Те се равняват на 1% за всяка прослужена година. За научна степен “доктор” се полагат други 10%, а за “доктор на науките” - 15%.

Всяка година те получават и възнаграждания в размер на две трети от заплатата. Дават се за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата. Този бонус стана популярен като “пари в плик”, защото и до днес те не се превеждат по банка, а практиката е да се вземат от секретарите в групата в големи торби и след това на ръка да се разпределят в пликове за всеки. От последните отчети пред КПКОНПИ става ясно, че редовите депутати вземат близо 27 хил. годишно, а шефовете на партии към 30 хил. само от тази добавка.

Споменатите бонуси се дават извън тези за гориво, за автобусни и самолетни билети, за заплащане на квартира и т.н.