1,372 млрд. лв. са събрани от синдиците на КТБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9740651 www.24chasa.bg
Финансовият министър в оставка Кирил Ананиев.

1,372 млрд. лв. е общият размер на събраните от синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) средства към 1 март тази година. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър в оставка Кирил Ананиев на въпрос на депутата от “Демократична България” Мартин Димитров. В документа, който банката е предоставила, е посочено, че само за периода от 31 август 2018 г. до март тази година са събрани 471 млн. лв., като от тях 265 млн. лв. - при реализация на обезпечения, както и суми, получени от принудително изпълнение върху друго имущество на длъжници на банката.

Масата на несъстоятелност към началото на март е 396 млн. лв.

След 31 август 2018 г. масата на несъстоятелност на КТБ е допълнена с вземания от физически и юридически лица в размер на 233 млн.лв.

В писмото-отговор от КТБ до финансовия министър, се посочва още, че има възможност за възстановяване на част от вземанията на банката, оценени с нулева пазарна стойност, с което допълнително е увеличена масата на несъстоятелността.

До момента около 1,3 млрд. лв. са разпределените средства от синдиците по изготвените четири сметки за разпределение на наличните суми между кредиторите на банката.