Удължават извънредната епидемична обстановка (Видео, обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9744747 www.24chasa.bg
Бойко Борисов

Съобщиха как ще се влиза в страната

Утре пращат Плана за възстановяване в Брюксел

На Министерски съвет ще приемем като точка удължаване на пандемичната обстановка - продължаваме да мислим отговорно, въпреки мотаенето на президента. Това съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов.

Днес представители на най-големите туристически сдружения и туроператори в страната са на среща с Борисов, за да обсъдят проблемите, свързани с предстоящия летен сезон. На срещата присъстват още министрите в оставка проф. Костадин Ангелов и Марияна Николова.

Ангелов уточни, че се обсъждат 3 варианта за влизане в страната:

- с ваксинационен сертификат: стига ваксината да е призната от СЗО, ние ще я признаем, уточни здравният министър в оставка;

- с отрицателен PCR тест или с отрицателен антигенен тест;

- с документ за преболедуване през последните 6 месеца.

В пандемията сме по-добри от съседите в локдаун, изтъкна Борисов.

Той съобщи, че утре на Министерски съвет ще бъдат гласувани мерките за туристическия бранш, а вицепремиерът Мариана Николова добави, че страната ни е готова за летния сезон.

Министерството на туризма ще представи единен протокол за пристигане в страната, добави Николова. Той ще бъде съгласуван с всички здравни власти.

Трябва да е ясно какво се иска за влизане в България и какво за излизане от България. Стотици хиляди искат да пътуват, категоричен беше Борисов.

Продължаваме да работим отговорно, отчитайки нуждите на различните браншове в тези тежки времена заради пандемията. За съжаление новите кандидати за власт проявяват безотговорност, не отговарят на очакванията на хората и не казват какво ще направят в различните сфери на икономиката, а се занимават само с промени в Изборния кодекс в услуга на президента Радев, изтъкна Борисов.

Премиерът Борисов напомни констатациите на международните наблюдатели, че състоялите се преди три седмици избори са проведени честно. Въпреки това сега се сменят правилата, като целта според Борисов е да бъде осигурена служебна победа на Радев. Според министър-председателя заявената от депутата Станислав Трифонов готовност да управлява някога, когато получи цялата власт, е свързана с харченето на още милиони левове от държавата за нови избори. „150 милиона похарчихме и все едно не сме ги харчили“, посочи премиерът резултата от състоялите се избори.

Утре ще бъде изпратен и Планът за възстановяване и развитие в Брюксел, обяви Борисов и напомни, че е очаквал политическите му опоненти да предложат други планове, но това не се е случило:

Ако искат да го подписват. И щаб медицински не направиха, и план нямат, само казват не е хубаво, дайте да видим вашия. Нямат министри, нямат екипи да се види какво ще се прави във всичките тези сфери, коментира премиерът в оставка.

"Той не е Библия. Може след това да се поправя, да се преписва - това са гъвкави документи и ежедневен преговор с Европейската комисия", каза още Борисов.

На 9 април вицепремиерът в оставка Томислав Дончев обяви, че няма да внася за приемане от правителството Националния план за възстановяване и устойчивост на България, а ще остави това да стори следващият състав на Министерския съвет. Това той отбеляза по време на кръгла маса за бъдещето на страната, организирана от коалицията "За зелен рестарт". Той добави, че няма да има нужда от ревизия на документа, защото крайният срок за подаването му на Европейската комисия е до края на април.

Преди ден Дончев заяви, че планът е важен финансов инструмент, но той е един от многото и като ресурс - 12,6 млрд. лева, е една четвърт цялото финансиране, което страната ще получи до 2030 г. Две трети от тези тези 12,6 млрд. лева трябва да се договорят първите две години, допълни Дончев. Той отхвърли упреците, че в плана има само асфалт, като каза, че там такъв няма, но изтъкна, че според него инвестициите в пътна инфраструктура не са нещо лошо. Дончев изрази съжаление, че разходите за саниране в плана са само 16 процента от него и допълни, че включването на тази тема изцяло кореспондира с европейската препоръка за вълна от саниране.

Днес предстои Бюджетната комисия към парламента да обсъди Проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост.