Технологичната промяна или къде 5G вече промени играта

https://www.24chasa.bg/novini/article/9745775 www.24chasa.bg

Животът ни се променя винаги. Независимо как и защо, промяна винаги настъпва, а адаптацията към нея е въпрос на време. Последните години бяха доста бурни по отношение на бъдещото поколение мобилна мрежа - 5G, а темата за нейното съществуване се превърна в ябълката на раздора. От тази година и в България имаме 5G мрежи, което ще отключи редица възможности за бизнеса и крайните потребители като по-бърза връзка, по-голям капацитет за пренос на данни и по-голяма възможност за свързване на устройства от едно място.

Нуждата от технологично развитие е огромна

През април 2008 г. NASA имат нуждата да проектират нова технология, която да улесни комуникирането между отделните им машини. Основната идея е устройствата да могат ефективно и практично да осъществяват връзка помежду си, без да се налага човешка намеса. За да се разработи тази бъдеща комуникационна технология от пето поколение, от NASA започват съвместна работа с Джефри Бърнард, който стои зад създаването на компанията Machine-to-Machine Intelligence (M2Mi) – От Машина към Машина, с Интелект. Заедно те полагат основите за интегрирането на 5G мрежата, което ще се случи близките години в глобален мащаб.

Планираното въвеждане на 5G в Европа стартира през 2010 г, когато Европейският съюз изготвя стратегическия план, наречен „Европа 2020“. Това е дългосрочната стратегия на съюза за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж за гражданите на Стария континент. Тя се състои от седем водещи инициативи. В една от тях, „Програма в областта на цифровите технологии за Европа“, се определят цели за високоскоростен и свръхвисокоскоростен интернет. Целите, които трябва да се постигнат, e да бъде осигурено покритие с високоскоростен широколентов достъп за всички европейци и да се осигури присъединяване към свръхвисокоскоростен широколентов интернет за най-малко 50% от европейските домакинства.
Тази свръхскорост, която Европейският парламент изисква, дава повод да се започнат преговори за развитието на ново поколение мобилна мрежа, която да осигури нужните скорости и да наследи вече използващата се 4G.

Голямата цел, пред която 5G мрежата се изправя, е да осигури десетки пъти по-бърза скорост от последната 4G мрежа, да предостави по-голяма възможност за пренос на данни и да елиминира досадното времезакъснение (т.нар. latency). И тя успява.

Бъдещето е достъпно още днес

Скорости до 1 GB/s, което петото поколение мобилна мрежа обещава, открива невероятни възможности пред абсолютно всички индустрии. Представете си какво бъдеще предоставя тази скорост пред технологичните гиганти, които разработват устройства и приложения, за да направят живота ни по-добър. Всички сфери, в които се изисква незабавна реакция, като производството, медицината или автомобилите с автономно управление, ще разчитат на тази връзка, за да се предотвратят нежеланите грешки и последствия.
Тази скорост ще открие и нов поглед към развлечението. Видеосъдържание с резолюция от 4К и 8К ще бъде достъпно за секунди, а свалянето на приложения и игри за устройства ще се случва за секунди. Употребата на виртуална реалност ще бъде още по-реална благодарение на драстично намаленото времезакъснение, което ще направи тази услуга още по-достъпна.

С нарастването на употребата на устройства поради удобството на 5G, ще нарасне и нуждата от по-голям капацитет за пренос на данни. Тази нужда няма да се окаже мираж за 5G, защото основите, върху която е проектирана и изградена тази мрежа, ѝ позволява да бъдат свързани голям брой устройства на по-малка площ. Това се осигурява, чрез малките базови станции, които ще бъдат разположени в населените места. Тяхната цел е да предоставят по-голяма възможност за мрежов капацитет, но и да намалят изразходването на енергия от устройствата за свързване към мрежата.
Всъщност петото поколение мобилна мрежа ще запълни нуждите на общество ни, които предишните 4G и 3G не успяват да удовлетворят. Нужди, които оставаха неудовлетворени поради забавяне или недостатъчен капацитет, заради желанието ни да комуникираме, да се образоваме или да използваме удобството на мрежата за развлечение.

Къде 5G промени играта

Петото поколение безжична мрежа ще е ключът към успеха, не само в технологичния свят, но и ключът към по-организирано и здраво общество. Интернетът на нещата (IoT) ще е една от първите сфери, в които ще видим първите приложения на 5G. Освен това ключов приоритет за градовете на бъдещето ще бъде изграждането на умни градове, които предлагат редица опции. Някои от тях включват инструменти за управление на процеси и услуги в реално време чрез данни за състоянието на въздуха, водните басейни, градовете и природата.

Но ето и как се случва всичко на практика в държави, които вече са въвели 5G.

COVID-19, 5G и сингапурският пример

Тежката пандемичната обстановка, в която се намираме през последната година, поражда нуждата от използването на иновативни методи за справяне с този глобален проблем. Използването на 5G вече помага за драстично намаляване на разпространението на заразата и скорошното ѝ овладяване и това не е само теория, а реален факт.

Сингапур използват в големите си градове технологични сензори, конструирани за работа с последното поколение безжична мрежа, които следят обществените места за критично струпване на хора. Така ценната информацията достига за секунди до отговорните институции, които своевременно могат да предприемат нужните мерки.

Китай използват медицински роботи, които дистанционно могат да диагностицират пациенти за симптоми, свързани с COVID-19. Държавите, интегрирали успешно инфраструктура за 5G мрежа, вече следят в реално време нуждата от доставки на ваксини, като също така имат възможност да проследят наличното количество в различните болници и да координират успешно тяхното транспортиране.

Автономното бъдеще в Южна Корея

Първата тестова база за автономни самоуправляващи се автомобили e създадена през 2018 г. в град Hwaseong, Южна Корея. Правителството на една от най-развитите технологични държави в света е инвестирала малко над 11 милиона щатски долара, за да бъдат построени забележителните 360 000 квадратни метра пътища, магистрали, градски покрайнини и строителни площадки. Всичките тези ресурси биват инвестирани само с една цел. Да бъдат успешно тествани първите автономни превозни средства, управлявани от 5G мрежа в реална пътна среда. Прогресът и желанието за автономни автомобили ще нараства с всяка една година, а Южна Корея ще е подготвена да предложи тази услуга на своите жители. Тази държава е една от първите, развила успешно инфраструктурата си за 5G, и сега бере плодовете на този успех. Неслучайно през последните години тя се превърна в основен технологичен производител и износител. Петото поколение безжична мрежа позволи на страната да развие индустриите си на изключително високо ниво. Бързата връзка, големият капацитет и сигурността на мрежата осигуряват стабилен климат за бизнес развитие, който от своя страна осигурява приходи в общата хазна на държавата.

Електронната държава - добрият естонски пример

Естония вече е лидер в дигитализацията. Страната интегрира успешно 5G мрежата си през 2020 г., с което разшири богатото си дигитално портфолио и отвори широко вратата за услуги като: дистанционна здравна грижа, използване на услуги в дигитален облак, разширен пазар за автономни превозни средства, дистанционно управление на дронове, дистанционно управление на машини и още куп други електронни услуги, които ще бъдат в полза на обществото. Според естонския парламент 5G мрежата ще позволи на страната да изгради по-устойчиво и технологично общество, с което страната се надява да се увеличи и конкурентоспособността ѝ на световната сцена. И едва ли има някой, който да се съмнява, че ще успеят да постигнат целите си.

„Bceлeнaтa e пpoмянa; живoтът ни e тaкъв, кaкъвтo гo виждaмe в миcлитe cи," това е мисъл на Mapк Aвpeлий Aнтoний (121—180 г. cл. Xp.), като че ли казана за ерата на 5G. 5G вселената е ни предизвиква към промяната за да си осигурим възможности, технологично развитие и бъдеще, каквото не сме си представяли до сега.

** Този текст е част от информационна кампания на Теленор България за 5G, насочена към бъдещите потребители на новата технология. Теленор България се стреми да информира и да изясни ползите от 5G, както и да отговори на важните въпроси, свързани с петото поколение клетъчна мрежа. Ако искате да узнаете повече за 5G или да зададете своите въпроси, свързани с новото поколение мрежа, можете да се свържете директно с Теленор на специално създадения за потребителски въпроси имейл 5G@telenor.bg. Последвайте компанията в Twitter, Facebook или следете най-интересното от света на 5G в Центъра за знания на www.telenor.bg/5G.