ЕП дебатира бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство

По време на дебат във вторник политическите групи на Парламента се изказаха в подкрепа на споразумението, което определя правилата на бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство. Това съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

Повечето евродепутати, както и председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен и Португалското председателство на Съвета на ЕС подчертаха, че изразяват съжаление за напускането на Обединеното кралство, но призоваха за гласуване в подкрепа на Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство. Те добавиха, че това е най-добрият вариант за смекчаване на най-лошите последици от Брекзит и за гарантиране на целостта на единния пазар.

Позовавайки се на едностранни мерки на Обединеното кралство в нарушение на Споразумението за оттегляне и протокола към него относно Северна Ирландия, повечето оратори заявиха, че споразумението ще предостави допълнителни правни инструменти за предотвратяване и защита срещу едностранно отклонение от задълженията, поети от двете страни.

След четири месеца на интензивни проверки евродепутатите подчертаха също така, че Парламентът ще продължи да играе активна роля като следи отблизо Обединеното кралство изцяло да изпълнява своите задължения.

По-късно днес Парламентът ще гласува дали да даде своето одобрение за сключването на Споразумението и резолюция, в която излага своята оценка и очаквания от Споразумението. Резултатите ще бъдат обявени на 28 април, сряда, в 10 ч. (българско време).

На 24 декември 2020 г. преговарящите от ЕС и Обединеното кралство постигнаха съгласие по Споразумението за търговия и сътрудничество, в което се определят условията за бъдещото сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство. За да се сведат до минимум смущенията, Споразумението се прилага временно от 1 януари 2021 г. Одобрението на Парламента е необходимо, за да може споразумението да влезе в сила окончателно преди изтичането на срока на действие на 30 април 2021 г.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още