Бизнесът без притеснения от кризата, само 1,9% от фирмите ще затварят

https://www.24chasa.bg/novini/article/9747169 www.24chasa.bg
Над 90% от фирмите ще продължат да работят, а домакинствата са теглили повече кредити за потребление.

Расте и потреблението, кредитите се увеличават

Бизнесът успява да премине през COVID кризата и да запази дейността си, като само 1,9% от предприятията прогнозират затваряне през следващия месец.

Това показват данните на НСИ за март. В голямата си част (93,4%) фирмите ще продължат да работят и едва 2,3 на сто ще спрат временно. 1,4% смятат да сменят сферата си на дейност.

Значително се увеличават обаче фирмите, които посочват увеличение на приходите си от продажби на стоки и услуги. През март те са 22,4%, докато предходния месец са били 17,6 на сто, а през януари - 11,2%.

Половината компании - 48,4%, не отчитат промяна в приходите си. Този процент бележи лек ръст от началото на годината, когато е бил 45,3.

Една трета от предприятията обаче отчитат спад в продажбите си. Въпреки това броят им намалява спрямо април, когато е бил 34,1%, а през януари е бил още по-висок - 42,8 на сто. Сравнено с година назад обаче, ситуацията е много по-оптимистична - тогава половината компании са отчели намаление в печалбата, 36,3% не са имали промяна и само 9,5% - увеличение.

Най-много намаление в приходите миналия месец има при фирмите, занимаващи се с култура, спорт и ремонт на домакински вещи - 42,3%. Следват строителството с 30,6%, търговията, транспортът и ресторантьорството с 29,7% и индустрията с 28,6%.

16,3% от нефинансовите предприятия са направили стъпки за ползване на неплатен отпуск. Платен отпуск и дистанционна форма на работа пък са дали по 15% от фирмите, а 11,5 са се възползвали от правителствени мерки за подпомагане на работодателите. 7,8 на сто от фирмите планират съкращения, а едва 4,3 на сто - увеличение на персонала.

Оптимизмът на бизнеса се подкрепя и от увеличеното потребление. По данни на БНБ кредитите и на фирмите, и на домакинствата нарастват през март. Бизнесът е изтеглил с 13,2% повече заеми над 1 млн. евро на месечна база, а при домакинствата кредитите за потребление са с 6% повече. В същото време падат и лихвите за бизнес кредити - до 1 млн. евро до 2,45%, а за по-големите - до 2,14%. Лихвата по кредитите за потребление се качва до 8,42%, но при жилищните намалява до 2,75%.