Забавната 7/8 рязко стана партийна с речи на водещите срещу властта, Слави на запис и парламент на живо

https://www.24chasa.bg/novini/article/9750371 www.24chasa.bg
Слави Трифонов в студиото на телевизията си 7/8 СНИМКА: Кадър: тв 7/8

Какво показва телевизията на втората политическа сила в дните, след като получи и върна мандата за съставяне на правителство, и защо за собственика ѝ свободата на медиите е свобода да гледат интервюто му само от неговия екран и фейсбук профил

Слави Трифонов и партията “Има такъв народ” се разграничават от собствената си телевизия. Особено показателна бе ситуацията онзи ден, когато Слави обяви в профила си във фейсбук, че кандидат-премиер ще е шахматистката Антоанета Стефанова, която тутакси ще върне връчения ѝ мандат.

Всички медии съобщиха тази безспорна новина, националните телевизии прекъснаха предаванията си, а само тв 7/8 не спря повторението на предаване, в което Станислав Балабанов надълго и нашироко обсъжда стар казус с питането на Доротея Дачкова от “Сега” по Закона за достъп на информация и отказа на прокуратурата да каже кой е написал доклад, на базата на който ВКП е написала (неприети) предложения за поправки в НПК. Адвокатът Александър Кашъмов хейтеше неспоменат съдия от Административния съд, че постановил как прокуратурата е длъжна да отговаря само на въпроси, за които питащият има правен интерес.

Кашъмов цитираше решение на Съвета на Европа от 1981 година, че правото да знаеш не може да зависи от липсата на правен интерес. Тоест гражданите имат право да питат дори и това, което не им влиза в работата. Което безспорно е важна тема, но далеч по-важна в актуалния момент е ще има ли правителство и ако не - защо.

И ако телевизия 7/8 отговаряше на обществения интерес, трябваше да изправи собственика си и той да отговаря на въпроси на граждани. Което щеше да им даде рейтинг, а и щеше да е хубава и законна предизборна агитация. Но вместо това бяха потънали в казуистика.

Очевидно телевизия 7/8 се разграничава от собственика си и парламентарната му група, което е комично донякъде, макар да излъчват повторения на предавания, които се водят лично от Слави. И вместо партийната телевизия да посрещне с овации решението за отказ от мандат и

да излъчва

няколко пъти

“Ние сме лошите

в страшния

филм”

или поне “Болен ми лежи Миле Попйорданов”, затъпяваща скука. Иво Сиромахов, маскиран на Магърдич Халваджиян, разказва банални арменски вицове.

Какъвто ще да е Слави Трифонов, той не е глупав човек.

Нарочното скапване и на телевизията, и на политическия проект очевидно имат някаква цел. Първо, партията бе ударена с отказа от мажоритарна система, след това и телевизията - със заемането на пози. А целта, която прозира зад тези неконтролирани суицидни импулси, са четвъртите избори за тази година. Ако някой си мисли, че през юли ще отидем пак на избори и после Слави ще спечели и ще управлява, очевидно се е объркал. Ще има президентски избори, а след това или едновременно още едни парламентарни избори и това е, което ни се готви.

Гледайки този канал, изводът е, че Слави Трифонов иска и на следващите парламентарни избори да сме в патова ситуация и може да се наложи да има още едни.

Защо например

обяви избора си

за премиер във

фейсбук, а не по

телевизията?

Както е добре известно, Трифонов не стъпва в други медии, избягва и пресконференциите (вероятният мотив е, че все пак доскоро беше под карантина, а сега се възстановява и се оказа, че постковидът сега го е ударил в кръста).

А достъпът до телевизията му 7/8 все пак е платен и въпреки че някои от каналите тип НВО са доста симпатични и интересни, те изобщо не могат да се сравняват с милионната аудитория на ефирните телевизии. Зрителският дял се свива още повече от факта, че 7/8 не е просто кабелна телевизия от средния пакет канали, за който се абонират близо 80% от българите. Не, тя е т.нар. платена телевизия - плащаш 78 ст. с ДДС, за да гледаш точно нея.

Плащаш и

онлайн, ако

искаш да гледаш

в интернет,

а не от малкия екран.

Именно заради това и телевизията му не прилича съвсем на медия - т.е. средство, което да съобщава новините (там новинарски емисии няма), а по-скоро на културно-развлекателна програма. Допреди няколко месеца тя беше точно такава, но напоследък предаванията се отличават със сякаш нарочно изиграна критика срещу правителството в оставка.

Понеделник, 26 април, рано сутринта. По 7/8 върви поредно повторение на токшоуто “Крум Савов live”.

8,30 ч. Започва “Студио Хъ” (пак повторение), което се води от Станислав Балабанов. Това е единственото публицистично предаване в 7/8, чийто автор и водещ е Тошко Йорданов. Откакто се впусна активно в партийни дела и влезе в парламента като зам.-председател на “Има такъв народ”, все по-често в студиото го замества Балабанов - също депутат и даже избран за председател на медийната комисия в парламента.

След рекламната пауза (виж за рекламите в телевизията на 7-а стр.) в студиото е Николай Дойнов от Варна, на когото социалните отнемат децата, и Христо Лафчиев, който също разказва детайли от историята. Дойнов обяснява как не е можел да получи социални помощи за децата.

Следва надълго и нашироко разказана трогателна история - две от децата му - близначки в първи клас, били дадени в турско приемно семейство в Търговище, където вероятно им говорели на турски, твърдят двамата мъже.

Докато историята върви на запис по 7/8, другите телевизии, непрекъснато оплювани от екрана на кабеларката, прекъсват програмата си и пускат новината, че Слави предлага Антоанета Стефанова за кандидат премиер с обяснението, че тя ще върне мандата веднага. Самият Слави е написал това във фейсбук профила си 20-ина минути по-рано.

Впрочем от 15 април - деня, в който новите депутати влязоха в старата сграда на Народното събрание и така започна работа 45-ият парламент у нас, тв 7/8 още по-категорично зави към определението “партийна телевизия”. Тя видимо прокарва някаква своя идеология, която трудно може да бъде разказана.

Иначе програмната схема продължава да е почти същата, както от старта ѝ на 4 ноември 2019 г. - предавания с ново съдържание от 19,00 до 0,00 часа, които се повтарят през останалото време на денонощието, и много малко реклами. Има леки промени, като например вмъкването на кулинарната рубрика Mate Kitchen с рецепти. И въпреки забавната насоченост на всички предавания всеки водещ намира време за своята 1-минутна реч, в която да оплюе властта в оставка, но по принцип и някак без ентусиазъм.

Но и телевизията намери още един - безплатен начин, да разнообразява програмата си.

В четвъртък, 22 април, в 10 ч Би Ти Ви и Нова тв започват да излъчват пряко брифинга на Националния оперативен щаб (НОЩ). По това време БНТ предава на живо заседанието на парламента - по искане на депутатите е задължена.

Затова и не прекъсва излъчването от парламента, за да покаже новините и анализите за пандемията от коронавирус.

Парламентът обаче намери още една ефирна територия - телевизията на Слави - 7/8. В този час от деня тя обикновено излъчва повторения на предаванията си от предния ден. Откакто Трифонов и петима негови сценаристи станаха депутати, телевизията им е почти

като официоз -

показва всичко,

което се случва

в парламента

За БНТ е разбираемо - тя е задължена по закон да показва заседанията, ако депутатите гласуват те да са публични. Изборът на големите търговски телевизии също е логичен - те показват това, което най-много вълнува зрителите им. В момента няма по-важно нещо от пандемията, която освен здравето на всички засяга и начина им на живот заради мерките, които ту се затягат, ту се отпускат.

За 7/8 обаче не е много ясно - дали иска да обслужи обществения интерес, или по-скоро да популяризира активностите на депутатите от “Има такъв народ”.

Петък вечер, 23 април - “Крум Савов live”. В петък известният спортен журналист води със съпругата си Мая. Преди старта на шоуто показва табличка, в която са записани гостуванията в различни медии на политици и министри от ГЕРБ в събота. Обяснението му - че всички те щели да ходят да лъжат и да дават фалшиви новини, докато ИТН не правели такива неща. Факт е, че от ИТН отказват всякакви участия по медиите с обяснението, че имат своя телевизия, където казват всичко, но и там обаче не казват всичко.

След встъплението му започва същинската част - в студиото гостуват Ангелин Балсамаджиев - синът на известния комик и певец Иван Балсамаджиев, и съпругата му с трите им деца. Заедно водят светски разговор за майчинството, за избора на имена - и трите деца са с еврейски имена, за живота изобщо.

През уикенда продължават повторенията на предаванията. В 21 ч в събота 7/8 пуска песен, в чийто клип момичета по бански се мажат с кал, музиканти им се плезят - доста еротичен и предизвикателен като за след 23 ч, както е по закона за електронните медии.

В неделя вечерта, 25 април, е “Шоуто на сценаристите”. Четиримата, които са и депутати - Филип Станев, Драгомир Петров, Александър Петров и Ивайло Вълчев, разговарят с Тото от дуета “СкандаУ”, който е бивш футболист. И там - сексуални намеци от текста на песен на Тото.

В същото време БНТ излъчва българския шпионски филм “Господин Никой” с Коста Цонев, Би Ти Ви - “България търси талант”, където все още в журито е и Любен Дилов, Нова тв - “Забраненото шоу на Рачков”.

Само в “Шоуто на сценаристите” впрочем

водещите не се

сменят заради

депутатските си

ангажименти.

Засега

Иначе и Тошко Йорданов (“Студио Хъ”), и Слави Трифонов (“Вечерното шоу на Слави Трифонов”) често са заменяни на екрана от други. На 21 април например водещ на “Вечерното шоу” беше певецът Борис Солтарийски.

Ден преди това предаването се водеше от Иво Сиромахов, който от години е сред най-честите заместници на Трифонов - само на екрана, разбира се. В деня на откриването на парламента, когато Трифонов се включи онлайн в сесията на НС, Сиромахов имитира работата на депутатите - “заклех се да бъда водещ”. Тогава зрителите се разделиха на две - едните смятаха, че Слави дава щафетата на Сиромахов, другите - че е поредният скеч. Оказа се скеч. Засега.

Иначе на 20 април Сиромахов влезе в две роли - и на водещ, и на гост. Водещият Иво Сиромахов задаваше въпроси на госта Слави Трифонов, изигран от самия Сиромахов. Едно нещо трябва да се признае на екипа на Трифонов, и то е, че сценаристите се опитват да

не му спестяват

неудобните

въпроси

Така и Сиромахов го разпитваше защо мълчи, ще приеме ли подкрепа от други партии. Отговорите обаче нищо не казваха.

“Човек харесва мажоритарната система само докато влезе в парламента”, написа все пак той в типичния си стил във фейсбук. Това породи подозрения, че в екипа на Слави също се е появило разделение, но Сиромахов го отрече пред БНР. Обясни и че няма закачка във фейсбук поста му.

Според него 7/8 не трябва да става партийна телевизия, а да е широко отворена към своите зрители: “Нашите зрители не са само симпатизанти на ИТН, затова трябва да произвеждаме програма, която да е адекватна за всички. И не може, а е задължително да има смешки и ирония към Слави Трифонов”.

Всъщност и въпроси има към Слави, но не от журналисти от различни медии, а само от неговата телевизия. Този похват Трифонов използва от създаването на 7/8 - като се натрупат достатъчно въпроси сред обществото, сяда пред микрофона и започва да отговаря на всичко, за което го пита я Тошко Йорданов, я някой репортер от телевизията му. Вероятно това е разбирането му за демократично отношение към правото на всички хора да получават информация. А и то не е от вчера. “Имам си предаване и там казвам всичко, което трябва да се знае” е негов стил на поведение вече от много години. Ако си спомняте, така даде навремето интервю за проблема с очите си в “Шоуто на Слави” по Би Ти Ви. Въпросите задаваше Росен Петров, тогава главен сценарист на предаването.

Изтъкнат русофил

главен рекламодател

Рекламата в 7/8 се увеличава, но с много малки темпове, показва наблюдение на рекламните блокове в програмата.

Рекламният блок на “Студио Хъ” например съдържа три клипа - за новата дигитална услуга ЕОН от “Виваком”, която предлага телевизия, филми и интернет, после се представя ротационната мотика на “Мадара агро” и пак ЕОН. Реклама на ротационна мотика за развлекателна телевизия е странно решение. Такива специализирани стоки се рекламират в нишови медии, насочени към фермерите - самите земеделци ги търсят, за да научат и новите оферти на производителите. Очевидно тази реклама е в телевизията на Трифонов по приятелска линия - подкрепа, маскирана с реклама. Подозренията на хора от рекламния бранш са, че това се е случило по приятелска линия със собствениците на “Фикосота” братята Кюркчиеви, които през годините имаха дългогодишно приятелство с Трифонов. Но те са само бивши собственици на “Мадара Агро” - шуменска фирма, наследник на стария завод, който произвеждаше камионите “Лиаз-Мадара”. Собственик на фирмата сега е Валери Стефанов Симеонов - изтъкнат русофил, вероятно заради факта, че заводът в Шумен произвежда мостовете на камионите ГАЗ и има тясно партньорство с руски фирми.

На старта си тв 7/8 излъчваше рекламите на два сайта, единия сравнително популярен, другия - за авточасти втора употреба. През петте часа програма през ноември 2019 г. те се повтаряха многократно заедно с рекламите на други два сайта и една минерална вода.

Осем месеца по-късно - през юли 2020 г., рекламата беше почти същата и като съдържание, и като количество. Затова и Слави Трифонов обяви, че от септември 2020 г. телевизията става платена, тъй като разходите за производството ѝ са високи.

Телевизиите на

БСП, “Атака”, НФСБ и

ВМРО с малко предавания

и много повторения

Новини, публицистика, много политика и включвания на живо предлага Българска свободна телевизия (БСТВ), която е собственост на БСП. Каналът тръгна през януари 2019 г. Червената медия беше една от малкото, които предаваха протестите срещу правителството в реално време през по-голямата част от лятото. Разпалените дебати от 45-ото народно събрание също се излъчват на живо.

Двама депутати са водещи на публицистични предавания по БСТВ. Това са Велизар Енчев, който анализира новините от деня, и Александър Симов. Симов е водещ на “Лява политика”, а съпругата му Юлия Ал-Хаким - на “Антидот”. Предавания имат също историците проф. Искра Баева и Васил Василев. Нора Стоичкова нищи икономически теми, а красавицата с диплома за семеен терапевт Елена Пенчукова всеки ден води следобедния блок. Има и предаване за легендите на българската естрада, както и за холивудски звезди.

Партийни телевизии имат и три от патриотичните формации - “Атака”, НФСБ и ВМРО.

Новини предимно за Бургас и областта се излъчват най-често по основаната от лидера на НФСБ Валери Симеонов телевизия СКАТ. Има и коментарни предавания като “Гледна точка", Ранни вести, “Студио 18” и др. Те обаче са само в определени дни, като през останалото време в голямата си част програмата на телевизията е заета от повторенията им. Излъчват се поне по два документални филма на ден.

Телевизия “България 24”, която е под опеката на ВМРО, има едно основно коментарно политическо предаване - “Точка на кипене”. В него най-често се канят партийци от ВМРО. Друго известно предаване там е “Време за Македония”. Първата си новинарска емисия от деня телевизията пуска в 12 ч. След това до новините следобед емисията се повтаря на всеки половин час. Неофициално от няколко месеца обаче в партийните среди се говори, че “България 24” може да бъде закрита.

Партийната телевизия на “Атака” на Волен Сидеров - “Алфа ТВ”, освен новини излъчва документални филми, има и музикални часове. Самият Сидеров има своя коментарна рубрика - “Свобода”. От миналата година и съпругата му Деница води предаване - “Дух и материя”. В него се разказват предимно истории за различни паметници, сгради и символи.