Две министерства дават документи за сделки от 10 г. на комисията “Манолова”

https://www.24chasa.bg/novini/article/9750697 www.24chasa.bg
Мая Манолова заподозря саботаж в отказа част от исканата от комисията информация да бъде предоставена в дигитален формат.

Регионалното и енергийното министерство ще предоставят изисканата от временната парламентарна комисия за проверка на разходите на правителствата в последните 10 г. информация. Това стана ясно вчера на второто заседание на комисията, чийто председател е Мая Манолова. На него присъстваха министърките Теменужка Петкова и Петя Аврамова.

Но само за “Булгартрансгаз” документите са повече от 1 млн. страници, каза Петкова. Поради това тя не можела да се ангажира със срок, в който ще бъдат предоставени. Ние няма какво да крием и от какво да се притесняваме, заяви министърката. За най-голямата сделка - разширяването на газопреносната мрежа, част от която е и “Балкански поток”, Петкова посочи, че се очакват приходи от 9 млрд. лв. от такси за 20 г. А в газопровода са инвестирани 2,6 млрд. лв.

Петя Аврамова също заяви, че исканата информация за 10 г. назад ще бъде внесена в комисията, но е необходимо повече врече за подготвяне на документацията. В МРРБ щели да работят извънредно и по великденските празници, за да подготвят справката.

Мая Манолова обаче заяви, че непредставянето на част от информацията в дигитален формат било саботаж и торпилиране на работата на комисията. Тя посочи, че другите дружества, които са проверявани, предоставят информацията, която не е критична, на електронен носител.

“Не си спомням в такива комисии някога да са поставяни такива императивни срокове, не е редно да вадим душите на хората, никой не е виновен, че парламентът няма време”, обърна се към Манолова Йордан Цонев от ДПС.

Тома Биков от ГЕРБ пък обвини Манолова, че докато тече комисията, тя пише статуси в социалните мрежи, че се разкривали черни каси. “Кажете за какви черни каси се говори тук” , обърна се Биков към нея.

Фейсбукът ми не е ваша работа, засегна се Манолова.