Тв "Европа" става "Евронюз България"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9750708 www.24chasa.bg
Майкъл Питърс, главен изпълнителен директор на "Евронюз", и шефът на тв "Европа" Георги Харизанов, на пресконференцията днес СНИМКА: ПАОЛА ХЮСЕИН

Тв "Европа" става "Евронюз България" и така ще посрещне 20-ата годишнина от създаването си, която чества през април.

Международният новинарски канал е подписал партньорско споразумение с българската телевизия да стартират съвместно "Евронюз България" - нов информационен канал за аудиторията у нас, съобщиха на пресконференция днес Майкъл Питърс, главен изпълнителен директор на "Евронюз", и шефът на тв "Европа" Георги Харизанов.
"Евронюз България" ще е част от "Евронюз" и ще разпространява регионални, национални и международни новини по телевизията и на дигиталните си платформи.

"Евронюз" на английски език е достъпен от доста време до една трета от домакинствата у нас, но новият канал ще промени и надгради съдържанието на тв "Европа", като ще излъчва европейски новини през цялото денонощие на български език.

"Стъпвайки на платформата на тв "Европа", "Евронюз България" ще допринесе българското общество да получава качествен информационен продукт, който се отличава преди всичко с достоверност", каза Добрин Иванов, главният акционер в тв "Европа". Той допълни, че този проект е неговият  жест и начин да върне нещо значимо на обществото.

Телевизията ще има собствен екип от журналисти и кореспонденти у нас, както и в Брюксел. "Всички служители на телевизията ще бъдат наети от компанията на Добрин Иванов, главен акционер в тв "Европа", и на Георги Харизанов с изключение на един - директора на новините. Той ще бъде избран от "Евронюз" и ще е на заплата към международната компания", обяви Майкъл Питърс. В момента започва кастинг за избора му, обясни Питърс пред "24 часа".

Към новата българска телевизия ще бъде създаден редакционен борд, който ще се ръководи от "Евронюз". Той ще определя стратегическата ориентация на медията и общия баланс на програмите. Същевременно ще е гарант за спазването на ценностите на журналистиката и на телевизията майка - редакционна независимост, свобода на изразяването, обективност и др.

Така съвсем естествено голямата медия и българският й клон ще обменят информация и съдържание. Освен че ще излъчва програма на "Евронюз", каналът, изграден на основата на тв "Европа", ще създава и собствена продукция. Част от нея - новини, репортажи и истории от страната ни, ще се ползват и от международната телевизия.

"Има една малка клауза в договора, който подписваме днес, но тя е много важна. Инвестицията на Добрин Иванов и Георги Харизанов ще е голяма - в технологии, нови студиа, нови хора. Но освен материална, тя е и инвестиция в репутацията. Според тази клауза в случай на нарушаване на устава и ценностите на "Евронюз" компанията ще оттегли бранда си и франчайзът ще бъде прекратен", обясни Питърс.

Партньорството на "Евронюз" с тв "Европа" е подготвяно отдавна и е част от превръщането на международната компания в глобална медия. От ноември 2018 г. тя е подписала пет споразумения, сред които е и българското, с медии и телекомуникационни групи за създаването на достоверни и независими новинарски канали. През ноември 2019 г. стартира "Евронюз Албания", а през септември 2020 г. - "Евронюз Грузия". "Евронюз Сърбия" ще тръгне през лятото, а "Евронюз Румъния" - в края на годината.

"Евронюз" излъчва в 160 държави и се разпространява в почти 400 милиона домакинства. 67% от тях са в Европейския съюз и Великобритания. Всеки месец новинарският канал достига до над 140 милиона зрители чрез телевизионните и дигиталните си платформи, показват данни на Global Web Index (2020).