14 необикновени жени, които променят света за добро, станаха “Вдъхновителки” на “24 часа” и MILA.BG

https://www.24chasa.bg/novini/article/9751038 www.24chasa.bg
Вдъхновителките, събрани от кампанията на “24 часа” и MILA.BG СНИМКА: Николай Литов

Д-р Джейн Муита връчва плакет на 
#ЖенитеSurvivors от проекта Emprove
Д-р Джейн Муита връчва плакет на #ЖенитеSurvivors от проекта Emprove

Господ е щедър към мен, затова ме срещна с вас, каза им актрисата Силвия Лулчева

Силвия Лулчева с мадам Попова - първата
 дама от новия проект на актрисата
 за вдъхновяващи жени над 90 години
Силвия Лулчева с мадам Попова - първата дама от новия проект на актрисата за вдъхновяващи жени над 90 години

С изключително емоционална церемония завърши втората кампания на “24 часа” и MILA.BG “Вдъхновителки”. 14 жени, посветени на помощта към другите, получиха плакети и сърдечните аплодисменти на публиката в галерия и зала “Оборище 5” във вторник, 27 април.

ВЕНЕЛИНА ГОЧЕВА
ВЕНЕЛИНА ГОЧЕВА

За да уважат мисията на всяка от тях и да им връчат плакетите, бяха дошли актьорите Силвия Лулчева, Йоанна Темелкова, Владимир Михайлов, Филип Буков, Лора Христова, режисьорът и писател Димитър Коцев-Шошо, сценаристката на най-обичаните и гледани български филми и сериали като “Дъвка за балончета” и “Денят на бащата” Теодора Маркова, водещата на “Здравей, България” по NOVA Лора Инджова и много други.

ВЛАДИМИР МИХАЙЛОВ, ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА И ОЛЯ МИНЕВА
ВЛАДИМИР МИХАЙЛОВ, ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА И ОЛЯ МИНЕВА

Голяма чест за събитието

Кремена Кунева и другите  вдъхновителки от  “За Доброто”
Кремена Кунева и другите вдъхновителки от “За Доброто”

беше присъствието на

ДИМИТЪР КОЦЕВ - ШОШО И НАДЕЖДА ДАНАБАШЕВА
ДИМИТЪР КОЦЕВ - ШОШО И НАДЕЖДА ДАНАБАШЕВА

д-р Джейн Муита,

ЕЛЕНА КУМБИЕВА И ЛОРА ИНДЖОВА
ЕЛЕНА КУМБИЕВА И ЛОРА ИНДЖОВА

представител на УНИЦЕФ

ЙОАННА ТЕМЕЛКОВА И ДАНИЕЛА ДИНЕВА
ЙОАННА ТЕМЕЛКОВА И ДАНИЕЛА ДИНЕВА

за България, която е педиатър, но и голям застъпник на правата на децата и семействата, жертви на насилие. “Доброто и емпатията са рядкост в наши дни. Много съм горда, че хората тук ги излъчват и че ни доближават с няколко стъпки по-близо до тези добродетели. Радвам се, че намерих лидери тук, на това място, в тази кампания, и искам да поздравя всички вас за вдъхновението, за великите неща, които правите за хората и за децата. Домашното насилие над деца и жени трябва да бъде изкоренено”, призова д-р Муита и връчи плакет на “Тя от #ЖенитеSurvivors” -

ЙОАННА И ТАНЯ ДИМИТРОВА
ЙОАННА И ТАНЯ ДИМИТРОВА

единствената анонимна

ВЛАДО МИХАЙЛОВ И ТАНЯ ДИМИТРОВА
ВЛАДО МИХАЙЛОВ И ТАНЯ ДИМИТРОВА

вдъхновителка

ТЕОДОРА МАРКОВА И ВАНЯ АНАНИЕВА
ТЕОДОРА МАРКОВА И ВАНЯ АНАНИЕВА

в нашата кампания - момиче, което разказа за дългогодишния си опит с насилник, както и за пътя си на спасение. Път, който минава през проекта Emprove и тяхната крилата подкрепа.

ДИМИТЪР КОЦЕВ И КАТЕРИНА КОВАЧЕВА
ДИМИТЪР КОЦЕВ И КАТЕРИНА КОВАЧЕВА

“Идвам тук, за да срещам хора като вас. Господ, понеже е много щедър към мен и безкрайно обича Силвето, ме срещна с някои от вас в професионалния и в личния ми живот и аз наистина се чувствам in spirit - в духа, благодарение на вас”, с тези думи ослепителната Силвия Лулчева се обърна към вдъхновителките и публиката.

ВЯРА КАРАДЖОВА
ВЯРА КАРАДЖОВА

Събитието откри Венелина Гочева - издател на “24 часа”, която приветства всички гости. “Когато мен и съпруга ми ни застигна COVID-19 и бяхме приети в болница, видях колко уплашени бяха мъжете и колко всеотдайни бяха медиците и в частност дамите сред тях. Преди година благодарих на мъжете, които ме подценяват, а сега казвам, че е време самите ние да се оценим. Тази кампания е нещото, което си струва да продължим. А и видях колко много кампании се вдъхновиха от нея”, каза Венелина Гочева.

ДИЛЯНА ЯКОВА И ЕЛИЦА БАРАКОВА
ДИЛЯНА ЯКОВА И ЕЛИЦА БАРАКОВА

“Привилегия и удоволствие”, така Вяра Караджова, мениджър маркетинг и продажби на Eucerin за България и Северна Македония, оцени кампанията “Вдъхновителки” и обясни подкрепата си за нея.

ФИЛИП БУКОВ И РОСИЦА БУКОВА
ФИЛИП БУКОВ И РОСИЦА БУКОВА

Диляна Якова, мениджър устойчиво развитие във “Филип Морис България”, които също подкрепят кампанията, представи първата вдъхновителка - Елица Баракова, директор на фондация “BCause в помощ на благотворителността”. “Аз съм малко професионален вдъхновител - каза Баракова. - Днес

в залата е пълно

с хора, които

ме изпълват

със скромност,

защото те го правят, без да е тяхна професия.”

Оля Минева и Валентина Димитрова от проекта Emprove получиха своя плакет от актьора и музикант Владимир Михайлов. “Много се вдъхнових от думите на Оля, която каза, че да помагаш, е все едно да си съд, в който течността никога не свършва”, така се обърна Михайлов към основателката на Emprove Оля Минева и ментора на #ЖенитеSurvivors Валентина Димитрова. Emprove е място, на което жените, претърпели насилие, не се наричат жертви, а сървайвъри - момичета, които са имали силата да полетят и да спасят себе си. Ролята на Emprove е да им посочат техните собствени ресурси и да открият с тях силата, която носят, за да имат живота, който заслужават.

Водещата на сутрешния блок на NOVA Лора Инджова връчи плакет на управителя на очна клиника VISION Елена Кумбиева, която цял живот подкрепя млади хора, дава шанс на млади специалисти и ги мотивира да живеят с широко отворени очи.

Заместник главният редактор на MILA.BG Христина Стоянова покани на сцената един от най-обичаните режисьори, писатели и сценаристи. На Димитър Коцев-Шошо се падна двойна чест. Той най-напред връчи плакет на Надежда Данабашева - майка на син аутист. Тя е пътеводна светлина за много родители, чули тази диагноза за децата си, борейки се за по-голяма информираност, свързана с болестта, и с интеграцията на хората, страдащи от нея. След това Коцев връчи плакет и на Катерина Ковачева - старши психолог във фондация “За Нашите Деца” и един от най-неуморните радетели да се намали броят на изоставените деца у нас. Тя е един от пионерите, които се стремят към повече гласност, засягаща осиновяването в България. Заради тази своя кауза става полуфиналист в световната класация на Junior Chamber International в категория “Принос към децата, световния мир и/или човешките права”.

Актрисата Йоанна Темелкова покани на сцената Даниела Динева - жената, която беше инфлуенсър много преди да познаем тази дума. Жената, която не се подчини на трудността да има деца, не се отказа, а напротив - вдъхнови десетки момичета. “Децата са най-голямото ми постижение. Надявам се всеки от вас да се бори за мечтите си, защото те наистина се сбъдват, когато работим за това”, развълнувано изрече Даниела.

Сценаристката Теодора Маркова удостои с отличие Ваня Ананиева. Историята на Ваня започва, когато тя е съвсем млада, но вече дава уроци по английски, убедена, че един ден ще създаде езикова империя. Днес училища “Интелект” на Ваня Ананиева са престижна верига, а тяхната стопанка непрестанно надгражда мечтата си. Направила е също агенция за преводи, уеб студио, две ескейп стаи и не спира да учи. А най-хубавото ѝ сбъдване се казва “Предай нататък”. Благотворителната инициатива стартира от работилничка за картички, а днес под нейното крило се помага на 1200 възрастни хора и хора с увреждания всеки месец.

Актьорът Филип

Буков, познат

от сериала

“Откраднат

живот”,

изненада

майка си

Росица Букова - основателката на Движение на българските майки, като се качи на сцената да ѝ връчи отличието “Вдъхновителка”.

“Аз буквално живея в домовете за изоставени деца. Когато за пръв път посетих дома в Перник, си казах: “Росица, ти нямаш проблеми в този живот”. Не се отказвайте дори ако може да помогнете само на един човек”, призова Росица, а синът ѝ категорично заяви, че майка му е най-упоритият и постоянен филантроп, когото познава.

Неописуемо заразителната с мъдрост и чувство за хумор Силвия Лулчева връчи плакети на Кремена Кунева и Поли Троянова, които заедно с другите невероятни жени от проект “За Доброто” помогнаха на десетки български лекари да получат предпазни облекла и събраха над половин милион лева в помощ на борбата с COVID-19. Те учредиха и стипендии “За децата на героите” - лекарите и учителите, които загубиха живота си от COVID-19, а отскоро имат и инициатива за осветляване на проблема с кошмарното състояние на българските болници.

Кремена Кунева благодари за отличието, казвайки, че е изключително важно да се насърчава вдъхновението. “Всеки може да направи света една идея по-добър, но ако не вдъхнови още хора да правят добро, то ще си остане там.”

Д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ за България, връчи плакет на единствената анонимна вдъхновителка от #ЖенитеSurvivors. Тя пази самоличността си, защото нейната история е минало и не иска да се отъждествява с него. Зад гърба ѝ е история за насилие и мрак. Днес жената е

преодоляла този

кошмар и вече е

ментор на други

момичета,

които търсят път към нормалността и своето здраво себе си. Тя излезе на сцената заедно с другите сървайвърки от Emprove, за да получат своя плакет от д-р Муита.

Актьорите, които са екранна двойка в сериала “Братя”, Йоанна Темелкова и Владимир Михайлов, изляха обичта си към Таня Димитрова, основателка на образователния център за глухи деца “Яника” и жестомимична преводачка. “Познаваме Таня от малкото прозорче в ъгъла на малкия екран. Цяло чудо е, че едни толкова малки неща побират една толкова голяма жена”, така представи Таня главният редактор на MILA.BG Мила Иванова.

Мисията на Таня е да помага на глухи деца и тя е толкова отдадена на тази кауза, че по време на пандемията не се колебае и

застава на първа

линия като

жестомимичен

преводач,

за да може нейният образователен център да съществува. Режисьорката Петя Накова прави филма “Тихо наследство” за Таня и нейната необикновена история. който се излъчва по HBO.

“На целия политически хаос, в който сме в момента, всеки един от вас е решил да засади нещо в собствената си градина и не му пука какво държавата не е свършила. Нека да си даваме кураж и да продължаваме да случваме всякакви щури неща! Докато не започнем да правим това, което искаме от околните да правят с нас, няма да живеем в един по-спокоен свят - каза развълнувано Таня. - Продължавайте, борете се! Всичко това, което случвате, ужасно много си заслужава!”

Отличена беше и Десислава Бинева - директор на Българския културен институт в Париж. По нейна инициатива се случва кампанията “Българските букви” край Сена - 800 хил. жители и гости на френската столица виждат инсталацията от пейки, които изобразяват нашите букви, и четат стихове от български автори цяло лято.

Събитието беше осъществено с подкрепата на “Филип Морис България” и Eucerin. Всички вдъхновителки получиха комплименти от Eucerin и книги от издателство “Труд”.