Уан Джъган: Науката е ключова за постигането на въглероден неутралитет

https://www.24chasa.bg/novini/article/9751715 www.24chasa.bg

Науката е от ключово значение за едновременното реализиране на въглероден неутралитет и за икономическото и социално развитие, заяви китайският министър на науката и технологиите Уан Джъган на провела се наскоро в Пекин научна конференция, съобщава Радио Китай

Пикът на емисиите от въглероден диоксид и постигането на въглероден неутралитет в Китай ще доведат до научно-технологична революция, която на свой ред ще причини големи промени в икономиката и обществото, не по-малки тези при трите предишни индустриални революции, каза Уан.

Усилията за контрол на емисиите ще доведат до разработката и ще тестват поредица от научни заключения, методи и технологични иновации, подчерта министърът, призовавайки китайските изследователи да създават конкурентни предимства чрез научно-технически иновации в подкрепа на нисковъглеродното развитие на страната.

Той също така подчерта необходимостта от създаването на кадри в сферата, които да осигурят необходимата подкрепа за постигане на набелязаните цели.

В конференцията участваха близо 100 академици и експерти от областите на енергетиката, индустрията, транспорта и строителството.

Китай обяви, че ще се стреми да достигне пикови емисии до 2030 г. и да стане въглеродно неутрална страна до 2060 г.