Падна ограничението от 35 секции за българите в страни извън ЕС (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9751814 www.24chasa.bg
Сградата на Народното събрание СНИМКА: Архив

Отпада ограничението за образуване на до 35 секции за гласуване в страните извън ЕС. Това решиха депутатите, които приемат на второ четене промени в Изборния кодекс в Народното събрание.

Текстът бе подложен на гласуване два пъти, като при окончателното му приемане бе подкрепен от 117 депутати от "Има такъв народ", ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". 8 депутати от ГЕРБ бяха против, а 107 от ГЕРБ и БСП гласуваха с "въздържал се".

Приемането на текста бе посрещнато със ставане на крака, аплодисменти и викове "Браво" от депутатите от "Има такъв народ".

Секции в чужбина вече ще се образуват при подадени 40 заявления, а не както досега - 60. Създават се автоматично секции там, където на предходни избори в последните 5 г. е имало образувано поне една такава, в която са гласували не по-малко от 100 души. Не мина обаче текстът, с който разкриването на секции може да се прави извън дипломатически и консулски служби, с изключение на горните две условия.

Дискусията по текста бе много разгорещена и се превърна в спор за българските емигранти по света по принцип.

„Това предложение обслужва ДПС и връща Турция като решаващ фактор в българския изборен процес, позволява на Анкара да е брокер в българския парламент. Защо позволявате това решение, то не е национално отговорно“, скочи Велизар Енчев от червената група. Турският президент отказа стол на шефката на ЕК само, защото е жена, а вие сега ще му дадете право да определя секциите и да кадрува в тази зала, критикува той. На следващите избори откритите секции може да са десетки, а гласувалите стотици хиляди, оттам могат да дойдат и хиляди гласове на т.нар. мъртви души, които няма как да бъдат проверени, обясни Енчев. И попита депутатите от "Има такъв народ" дали не се срамуват от това, което вършат и дали концертите им с патриотични песни са били само примамка за избирателите.

Политическото лицемерие в парламента ще се види като мнозинство от БСП и ГЕРБ. Щастлив съм, че всички българи във Великобритания, САЩ, Канада, които са над 1 милион, видяха кой иска да им забрани да гласуват, скочи в отговор Тошко Йорданов. И защо говорим за турци? Всъщност говорим за български граждани по целия свят, допълни шефът на парламентарната група на "Има такъв народ".

„С гласуването на предния текст за ограничителния режим за вот на българите зад граница маските паднаха – ясно е кои са политическите сили, които не искат българите зад граница да гласувате. Кой го е страх и залага на контролиран вот, на натиск. Страх ви тресе, страх, защото ако българите зад граница гласуват, тук картинката ще е друга", включи се и Мая Манолова.

Тя обясни, че рестрикциите за образуване на секции не се отнасят за Турция и не влияят на вота, а ограничават единствено свободния вот на българите в Западна Европа и Америка. И даде примери: през 2013 г., при същия ограничителен режим, въведен от ГЕРБ, са гласували 117 хил. души зад граница, от които 67 хил. в Турция срещу 40 хиляди в Западна Европа и Америка. През 2014 г., когато ИК бе променен и се отвори, гласували 145 хил. души, от които в Турция 63 хил. Тоест рестрикциите са за Великобритания и САЩ, където са били заявени 2 пъти повече секции от тези, които са били отворени. Не ви ли е срам да ограничавате вота на българите в чужбина, попита Манолова. ТЯ се обърна към БСП с какво са променили мнението си, след като през 2014 г. са подкрепили отпадането на рестрикциите. Този рестриктивен режим е срам за 45-ото НС. С какви очи ще отидете да агитирате във Великобритания? Или просто и вие, като се погледнете в огледалото, виждате нещо друго, попита Манолова.

Г-жо Манолова, няколко пъти призовахте да не се лъже, но вие, вярна на природата си, го направихте неколкократно, атакува я Георг Георгиев от ГЕРБ. Къде точно българите в Западна Европа не можаха да гласуват освен в една страна поради политически причини? Географските понятия, явно и политическите, не ви се удават, критикува той.

Бившият зам.-външен министър разказа, че за първи път, при това в условията на локдаун, на отминалите избори са били разкрити безпрецедентно много секции и е било уважено всяко заявено желание за гласуване. И въпреки опитите да бъде саботиран изборният процес, защото това бе целта изборите да бъдат насрочени на празник, това не се случи, обясни Георгиев.

Бъркате ме с членове на вашата ПГ, които имат проблеми с географията, отвърна му Манолова. Тя обясни, че сънародниците ни във Великобритания са били подали заявления за образуване на 87 секции, а имали само 35 отворени. "Стояха на опашки с часове и накрая не гласуваха. Това са българи, които имат абсолютно същите права, независимо, че живеят във Великобритания. По същия начин бе и в Чикаго. Страхът от вота на българите не може да е причина за ограничаването на едно конституционно право", критикува председателката на групата "Изправи се! Мутри вън!".

Моля ви да спрете доста срамния дебат, който се води в залата. Кое кара българските турци да са по-малко граждани от българите в Канада, какво е това противопоставяне, ядоса се Вежди Рашидов от ГЕРБ. За мен са по-важни не тези, които живеят и плащат данъци на английската кралица, а тези, които са тук и плащат данъци и пенсиите на българските пенсионери. Не ми харесва да ги делите едните от другите, всички са достойни граждани, допълни той.

В Америка хората не можаха да гласуват по справедлив начин, чакаха по безкрайни опашки, други пропътуваха по 1500 км да упражнят гласа си. Безотговорно е, несправедливо е, те са неделима част от тялото на тази страна, най-големият инвеститор в българската икономика, коментира Манол Пейков от "Демократична България". Той даде пример, че ако се приеме текстът, в Турция ще бъдат образувани само 6 допълнителни секции, а във Великобритания - 53.

Това е разговор не за граждански права, а за това кой етнос е повече български гражданин и кой по-малко. Има само български граждани и ако ще 1000 секции да се отворят в дадена страна, значи са толкова. Не мерете на тегло - всички са български граждани. Обсъждайте граждански права, а не етноси, критикува колегите си Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!".

Това, че на някой не му харесва политиката на Ердоган, си е негов проблем, политиката се води от Външно министерство, не е български граждански въпрос, каза още Бабикян. И даде пример, че българските турци в Турция са гласували срещу Ердоган на местните избори там и в Истанбул, и в Бурса, и в Анкара. "Какво да правим с правата на българските граждани, ако не ви харесват Тръмп или Байдън? Да забраним на българите там да гласуват ли? Не можем да се определяме от вътрешната политика на дадена страна. Ако в някоя страна ядат хора, как да гласуват българите там?", попита депутатът от ИМВ. Дръжте се отговорно спрямо България, а не спрямо собствените си фантасмагории кой ни напада. Възродителният процес свърши, вече сме член на НАТО, обърна се Бабикян към Енчев.

В отговор депутатът от левицата го попита откъде черпи информация за вота на българите в Турция на местните избори, след като е таен.

Има открити източници, както казваха във вашите служби, и те се наричат медии, отговори му Бабикян.

Как може през 2021 г. отново делим българските граждани, не знам за практика в друга държава, където гражданите им да бъдат делени, критикува парламентарната шефка Ива Митева. Тя обясни, че основен принцип в много държави е да се гласува в дипломатически и консулски служби, но там изборният процес е много развит и има други практики – като вот по пощата и електронно гласуване. Докато електронното дистанционно гласуване или пощенското не се въведат и у нас, не е допустимо да се ограничават правата на гражданите, където и да се намират те по света, категорична бе шефката на НС. И напомни, че именно с гласовете на ГЕРБ е било въведено задължителното гласуване и сега на всички българи трябва да бъде осигурена възможност да изпълнят това.

Митева разказа, че ограничаването на секциите в страните от ЕС до 35 секции е било въпрос на огромни договорки между политическите партии през 2016 г.

На тези избори 88 хил. български граждани заявиха, че искат да гласуват във Великобритания, недопустимо е възпрепятстването на правото им глас, коментира още Митева. И напомни, че тази тема е намерила място и в резолюцията на ЕП за правата на човека през 2020 г. Шефката на НС обясни, че проблемът въобще не е в Турция, а има 76 хил. Български граждани в Северна Македония, 26 хиляди в Молдова.

Големият брой емигранти е резултат от лошото управление на България през последните 30 г. Много от тези хора не искат да живеят там и биха се върнали, каза пък Димитър Найденов от ДБ. „Всички говорим как ще върнем българите от чужбина. Но ако се върнат 2 млн. емигранти, има ли къде да работят? Държавата погрижила ли се е да има осигури работни места? Не. И това е резултат от лошото управление. Гражданите в чужбина имат право да определят как да се развива държавата. Давайки им право на глас,ние им даваме възможност да се приберат със семействата си“, заяви той. И допълни, че ние сме най-изчезващата нация и това няма да се подобри, ако се запушват устите на хората, които живеят в чужбина.

„Срам ме е от вас, това не е политически дебат, защото в демократичната политическа култура няма място за дискриминация. Нима по-малко са българи тези, които живеят в Америка, Турция или Израел. Срам ме е“, взе думата и Мика Зайкова от „Има такъв народ“. И обясни, че българите в чужбина са най-големият инвеститор. „Защо 2 милиона са навън? Защото не можеха да намерят тук място и да изхранват семействата си. Ние трябва да създадем условия тези наши братя и сестри да се върнат“, каза Зайкова и призова да се прекрати „този срамен дебат, защото българите са равни и имат права навсякъде“. Зайкова изрази най-голямо учудване от позицията на социалистите, които в миналото са се борили за правата на хората. Утре ще забраните на българските евреи да гласуват, ядоса се тя.

Съгласен съм, че всички българи са такива, където и да живеят. Тези, които живеят в България, също. Ние, които останахме тук, не направихме малко, каза в отговор Тома Биков от ГЕРБ. И обясни, че не говори като депутат, а като човек, който цял живот е живял в страната си. Тази държава се развива в правилната посока. Може да има забележки, кусури, проблеми, но тя е много по-добре от 1990, 1997, 2007 г... И когато говорим за българите, нека не ги делим. Частният бизнес тук създава работни места. Да, нека всеки, който живее в чужбина, да има право да гласува, но ние отговаряме пред тези, които са тук, обясни Биков.

Колегите от ГЕРБ явно не можаха да разберат разликата между подаяния и добри кабинети. Българските граждани навсякъде са равни в правата си, репликира Мария Капон от ИМВ. Става въпрос за всеки лев, който е инвестиция в живота на хората в страната, които бедстват. Видно ходим по различни улици. И на мен не ми харесва режим, който трови граждани и взривява складове, но нямам нищо против българските граждани в Русия да имат толкова секции, колкото е необходимо, допълни тя.