Гугъл пуска в Гърция услуга за ранно известяване при земетресение

https://www.24chasa.bg/novini/article/9751988 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Технологичният гигант Гугъл обяви днес разширяването на услугата си за ранно известяване при земетресение Android Earthquake Alerts System в Гърция и Нова Зеландия, съобщи гръцката телевизия Скай.

Потребителите на устройства с операционната система Андроид ще получават автоматични известия всеки път, когато в района им бъде регистрирано земетресение, предаде БТА. 

Системата използва акселерометри, интегрирани в смартфоните, засичащи сеизмични явления, които говорят за възможността от земетресение. Когато телефонът засече трус, който разпознае като сеизмичен, изпраща сигнал до сървър, който събира данните от много устройства в зоната и така установява епицентъра и силата на труса.

В съобщение на Гугъл се казва, че при природните явления всяка секунда е важна. Според проучвания над 50 процента от нараняванията при земетресение биха могли да бъдат избегнати, ако хората имат на разположение своевременно предупреждение.

Програмата е започнала през август 2020 г. в сътрудничество в Американския геологически институт (United States Geological Survey - USGS) и системата за ранно известяване Шейкалърт (ShakeAlert). Първоначално тя е стартирала в Калифорния, а после е разширена и в Орегон. От май ще бъде достъпна и в щата Вашингтон. Услугата се предоставя безплатно на потребителите.