Фандъкова: Доц. Чобанов напуска заради забавяне на проекта за реставрация на банята в "Овча купел"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9752117 www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова СНИМКА: Архив

Благодаря на доц. Чобанов, защото неговият принос в сферите, в които работи, е доста сериозен, особено в сферата на археологията. Знаете, че заедно с него направихме Музеят за история на София, подземният археологически музей под базиликата "Св. София", триъгълната кула, а сега ръководи един много добър проект за реставрация на късноантичния мавзолей в Южния парк. В същото време под негово ръководство чувствително се забавиха други проекти - проекта за реставрация на банята в "Овча купел" и този за банята в "Горна баня". Възстановяването на тези обекти беше важна задача, която поставих с конкретни срокове и ангажименти, които бяхме поели пред софиянци. Наложи се процедурата за банята в "Овча купел" да се прекрати отново и след това да се обяви наново, а това забавя изпълнението. Трябва да се работи по-активно и динамично. Отново ще кажа - той е прекрасен млад човек с бъдеще в науката. Той самият помоли да се съсредоточи върху докторантурата, която прави в сферата на археологията. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като по-рано днес стана ясно, че зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов е освободен от поста.

"Трябва ни човек, който да е много енергичен, който да може да представя много по-активно културните събития в София и богатия културен календар на общината, за да привличаме нови публики. Трябва да се направи връзката на образованието с културата, за да може да имаме повече млади хора, които да участват в културния живот на столицата", каза още Фандъкова.

Тя уточни, че няма финансови загуби от забавянето на проекта за банята в "Овча купел", но той е спечелен отдавна. 

"Разбира се, че има обяснение за забавянето, но хората не искат да слушат обяснения, а искат да виждат резултати. Резултати искам да виждам и аз и да се работи малко по-активно. С доц. Чобанов ще продължим да работим заедно в сферата на археологията, в която той е много силен и ще си довърши проектите", уточни Фандъкова и подчерта, че няма да се бави с избора на нов зам.-кмет по култура и образование.

Процедурата за банята ще бъде обявена отново следващата седмица.

На въпрос дали вече има избран експерт, който да заеме поста, Фандъкова отговори, че има няколко идеи. "Насочвам се към хора, които са доказали своята активност и креативност, и имат опит", добави тя.

"Отговорността за проекта за реставрация на банята в "Овча купел" е на ръководителя на проекта. В този случай това съм аз и като такъв е редно да поема отговорност за забавянето. Да се криеш зад обстоятелства не е почтено. За трети път процедурата не може да стартира заради различни проблеми. Смятам, че вече са изчистени и още следващата седмица ще стартира процедурата за избор на изпълнител. Ще продължа да помагам на общината и на г-жа Фандъкова в изпълнението на различни проекти", обясни пред "24 часа" доц. Чобанов.

Той бе зам.-кмет на столицата в продължение на 12 г. До назначаването на нов зам.-кмет ресорът по култура, образование и спорт се поема временно от зам.-кмета по социални дейности Албена Атанасова.