Удостоверението на ЕС за COVID-19 трябва да улеснява свободното движение без дискриминация

Европейският парламент прие преговорната си позиция по предложението за удостоверение, което утвърждава правото на свободно движение в Европа по време на пандемията, съобщи пресслужбата на ЕП.

Членовете на ЕП се съгласиха, че новото "удостоверение на ЕС за COVID-19" - вместо цифровото зелено удостоверение, както бе предложено от Комисията - следва да бъде в сила за 12 месеца, но не за по-дълъг период, предава БТА.

Документът, който може да бъде в цифров или хартиен формат, свидетелства, че дадено лице е било ваксинирано срещу коронавирус или че е показало отрицателен резултат от скорошен тест, или се е възстановило от инфекцията. Въпреки това удостоверенията на ЕС за COVID-19 няма да служат като документ за пътуване, нито ще се превърнат в предварително условие за упражняване на правото на свободно движение, казват евродепутатите.

Законодателното предложение, обхващащо гражданите на ЕС, беше прието с 540 гласа "за", 119 гласа "против" и 31 гласа "въздържал се", а предложението относно гражданите на трети държави беше прието с 540 гласа "за", 80 гласа "против" и 70 гласа "въздържал се". Гласуването се състоя в сряда, а резултатите бяха обявени днес. Парламентът и Съветът на ЕС вече са готови да започнат преговори. Целта е да се постигне споразумение преди летния туристически сезон.

Според парламента притежателите на удостоверението на ЕС за COVID-19 не следва да подлежат на допълнителни ограничения за пътуване, като карантина, самоизолация или тестване. Членовете на ЕП подчертават също така, че за да се избегне дискриминация на лицата, които не са ваксинирани, и поради икономически причини, държавите от ЕС следва да "гарантират универсално, достъпно, навременно и безплатно тестване".

Парламентът иска да гарантира, че удостоверението на ЕС работи успоредно с всяка инициатива, създадена от държавите членки, която следва също така да спазва същата обща правна рамка.

Държавите членки трябва да приемат удостоверения за ваксинация, издадени в други държави членки, на лица, инжектирани с ваксина, разрешена за употреба в ЕС от Европейската агенция по лекарствата (EMA) (понастоящем Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen), заявяват евродепутатите. Държавите членки ще решават дали да приемат удостоверения за ваксинация, издадени в други държави членки, за ваксини, включени в списъците на Световната здравна организация (СЗО) за спешна употреба.

Удостоверенията ще бъдат проверявани, за да се предотвратят измами и фалшифициране, както и автентичността на електронните печати в документа. Личните данни, получени от удостоверенията, не могат да се съхраняват в приемащите държави членки и няма да има централна база данни, създадена на равнище ЕС. Списъкът на субектите, които ще обработват и получават данни, ще бъде публичен, така че гражданите да могат да упражняват правата си за защита на данните съгласно Общия регламент относно защитата на данните.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още