"Алепу Вилидж" е с нов собственик - общински съветник от Приморско (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9752285 www.24chasa.bg
Стоян Василев (в средата) и адвокатът Димитър Данаилов, управляващ съдружник в "Лекс Консулт".

Фирма на общинския съветник от Приморско Стоян Василев е купила “ГБС Турс”, която притежава правото на строеж на курортния комплекс “Алепу Вилидж”. Това съобщи самият Василев в четвъртък.

Сделката е сключена предния ден и до края на деня в четвъртък все още не бе отразена в Търговския регистър. Според адвоката на компанията Димитър Данаилов сделката е оформена и документите са изпратени в Търговския регистър. Компанията вече се казва “Блек сий фемили резидънс”. Василев отказа да назове сумата, срещу която е купил фирмата от “Главболгарстрой”. (Виж позицията на компанията в карето)

Докато съдът все още не е решил каква ще е съдбата на строителното разрешително, Василев
възнамерява
да се срещне с
представители
на туристическия
бранш,

НПО-та и местната общественост, за да обсъди приемлив начин проектът да бъде довършен. “Няма обаче да допусна да бъда изнудван от псевдоеколози с нечистоплътни интереси”, каза той.

Проектът започна като изграждане на подпорна стена на свлачище в южния край на Алепу, но на следващия етап се оказа, че в него има предвидено и вилно селище. Проектът е в изцяло частен терен, собственост на “Алепу Вилидж”, но още преди 2 години природозащитници започнаха да го атакуват и се стигна до протестиране от страна на прокуратурата на издаденото строително разрешително. В момента делото е във Върховния административен съд. Според адвокат Данаилов
казусът е във
фаза между
първа и втора
инстанция,
като преписката физически е във ВАС, но по нея все още не е образувано дело.

Стоян Василев заяви, че укрепването е елиминирало свлачището и той не вярвал съдът да поиска премахването на построеното досега. Това би означавало свлачището отново да се активизира, т.е. пътят отново да пропадне и да се засегне и пречиствателната станция в съседство.

“Това ще доведе до екологична катастрофа за целия залив Дюни. Още повече че изобщо не е ясно
кога и въобще
дали държавните
институции биха
построили ново
съоръжение,
след като в продължение на повече от 10 години не са направили нищо по въпроса”, каза Василев. Свлачището е било регистрирано още през 2009 г.

Новият инвеститор каза също, че ако все пак издаденото строително разрешително бъде обявено окончателно за недействително, това не пречи да бъде изготвен нов инвестиционен проект, който да се реализира след получаване на ново разрешително.

Към момента според неговите уверения строителните дейности по проекта “Алепу Вилидж” са спрени и се изчаква решението на ВАС. Зоната е обезопасена с ограждения, които са извън терена на плажа.

Самият плаж пред вилното селище винаги ще бъде със свободен достъп, увери Василев. Негов концесионер от 2017 г. насам за 20-годишен срок е “ГБС Турс”, т.е. задълженията вече преминават във фирмата на Стоян Василев. Става въпрос само за плажа Дюни-юг, който е непосредствено пред вилното селище. Плажната ивица там е 3-4 километра и достига на север до комплекса Дюни.

Василев е общински съветник в Приморско от малката партия МИР. Той е брат на Здравко Василев - първия победител в “Биг Брадър”. Стоян Василев е роден през 1974 г. Притежава два семейни хотела в Приморско и строителна фирма, които се управляват от майка му.

"Главболгарстрой": Оттегляме се заради негативна кампания

Негативната кампания и отрицателният обществен отзвук ни накараха да се оттеглим от участието ни в проекта “Алепу Вилидж”, се казва в разпространено в четвъртък съобщение на “Главболгарстрой”.

“През 2016 г. “ГБС Турс” ЕАД се включи като партньор в проекта при вече обявено инвестиционно намерение от страна на “Алепу Вилидж” АД и с цел да допринесе за запазване облика на района, сходен с този на съществуващия в съседство комплекс Св. Тома, както и с цел да предотврати риска от разрастващото се свлачище, криещо опасност за живота и здравето на хората, преминаващи по прилежащия асфалтов път и ползващите плажа”, съобщиха от компанията. Застрашени са били разположената в непосредствена близост пречиствателна станция за отпадни води, дълбоководното заустване на пречистените води и ваканционното селище Св. Тома. Неовладяването на свлачищните процеси и потенциалното засягане на действащата пречиствателна станция създавало реален риск от замърсяване на целия залив Дюни, както и на намиращия се в съседство плаж Аркутино, казват от “Главболгарстрой”.

“Независимо от факта, че извършените строителни дейности са напълно законосъобразни и в съответствие с одобрените проекти, последвалата негативна кампания и отрицателен обществен отзвук водят компанията до решението да се откаже изцяло от участието си в проекта. Холдингът, стъпвайки на над 50-годишната си история, на градените в годините традиции и на реализирани знакови проекти в строителния сектор в България и чужбина, не желае да понася допълнителни репутационни щети от курортния комплекс и се концентрира върху изпълнението на основните си строителни дейности и собствени инвестиционни проекти”, се казва още в съобщението.