Участниците в е-конкурса „Бъдещето на човечеството“: Няма нелечими болести, мебелите говорят, децата се телепортират

https://www.24chasa.bg/novini/article/9752591 www.24chasa.bg
Със своята творба седмокласничката Йорданка Илиева ОУ „Г. Бенковски“ – Мирково спечели първа награда.

91 ученици от 13 училища в Етрополе и Средногорието получиха награди от Група ГЕОТЕХМИН

Свят без нелечими болести, говорещи мебели, телепортиране с часовници и добри хора, които живеят в хармония с природата и в разбирателство помежду си. Така си представят развитието на света участниците в онлайн конкурса „Бъдещето на човечеството“, организиран от четири дружества в Група ГЕОТЕХМИН – „Геотехмин” ООД, „Елаците-Мед” АД, „Геострой” АД и „Геотрейдинг” АД.

Тази година в инициативата се включиха над 250 участници. Те представиха своето виждане по темата с литературни произведения – есета, стихотворения, разкази, и с дигитални изображения – рисунки, макети и презентации. В шестото издание на инициативата, която беше организирана по повод 30-ата годишнина на „Геотехмин” ООД и се проведе изцяло онлайн, участваха ученици от 13 училища партньори от общините Етрополе, Мирково, Чавдар, Челопеч, Златица, Пирдоп, Копривщица и Антон.

Учениците виждат развитието на света с много високи технологии и решаване на проблемите на настоящето. В същото време смятат, че именно те трябва да имат принос за един по-добър свят и да носят отговорност за бъдещето.

Творбите на участниците бяха оценени от независимо жури – доц. Цветан Илиев и поетесата Димана Йорданова. Те отличиха 91 произведения с първи, втори и трети награди и поощриха 43 ученика, за да продължават да творят и да се усъвършенстват. Участниците, класирани на първо, второ и трето място получиха персонални предметни награди, спечелилите поощрения – ваучери за аудиокниги, а училищата партньори – мултимедии, интерактивни дъски и друг вид техника в помощ на образователния процес.

Но как всъщност участниците виждат „Бъдещето на човечеството“?

„Представям си, че ще има огромни промени като напредването на медицината – т.е. ще има машина за безсмъртие или лекарство, което лекува всички болести, инфекции, травми и недостатъци по тялото, които са вродени. За в бъдеще дано се измислят и надеждни летящи коли, които ще се задвижват на соларни батерии или пък с кислород, както дишат хората и животните”, пише в своето есе седмокласничката Гергана Петкова от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Чавдар. Тя спечели първо място в категория литературно произведение в първата възрастова група – пети – седми клас.

„Технологиите в къщите и не само, но и в блокове, зали и имения ще са доста по-високи от тези в днешно време, ще има говорещи мебели, които ще разговарят помежду си. И човекът няма да си мърда и пръста“ – такава е представата за бъдещето на петокласника Лазар Генчев от СУ „Христо Ясенов“ в Етрополе, който спечели втора награда в конкурса.

Темата за неизлечимите болести вълнува и осмокласничката Мария Пенева от ПГТХТ „Никола Димов“ в Пирдоп. Тя смята, че в бъдеще ще бъдат открити лекарства за онкологични заболявания. Момичето е измислило решение и на още един проблем – транспортът на учениците от и до училище. „Децата, след като свършат училище, се телепортират до дома си с часовници“, пише Мария. Тя завършва творбата си с призива: „Бъди отговорен днес, за да ни има утре!“

„Aз си представям бъдещето като една по-добра, образована и цивилизована нация, повече добрини по света и по-щастлив и добър живот. Ежедневие, изпълнено с оптимизъм, искрени усмивки и истински топли чувства. Моето пожелание за бъдещето е за по-чиста планета с повече спокойствие и добър живот, добри хора, с повече разбирателство и без пречки от страна на новите технологии и изобретения. Всe пак всичко трябва да има граници, а границите не бива да бъдат прекрачвани, защото тогава полезното става вредно”, пише Весислав Христов, ученик в 11-и клас в ПГ „Тодор Пеев“ в Етрополе, който е класиран на първо място в своята възрастова група. Той завършва творбата си така: „Ние сами градим бъдещето и ние сами трябва да се борим за реализацията му. Аз вярвам, че нашето бъдеще ще е добро, ако държим на нашите ценности и нашите корени като нация и велик народ. Вярвам, че уважението ще запази хората добри.”

Журито: Темата е значима, а интерпретациите - интересни

„И тази година учениците показват много силно желание за участие в конкурса, което пряко се отразява на качеството и нивото на творбите. Темата е значима, но още по-важен е подходът на участниците към нея и творческата интерпретация на всеки един от тях“, коментира доц. Цветан Илиев, който оцени рисунките, презентациите и макетите в категорията дигитално изображение.

„Докато четях творбите на децата, изгубих представа за възрастта на тези, които са писали. Когато едно произведение е написано хубаво, то започва да говори с гласа на този, който го чете. Пожелавам на участниците в конкурса много кураж в трудното и интересно време, в което живеем, и да знаят, че бъдещето, за което писаха този път – това са самите те“, каза поетесата Димана Йорданова по време на онлайн събитията, на които бяха обявени наградените ученици.