Осъдиха двама за незаконно получаване на средства от еврoфондове

https://www.24chasa.bg/novini/article/9752894 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Монтана съдът призна за виновни И.Т. и Г.Л. за извършено от тях престъпление – предоставяне на неверни сведения, в резултат на което са получени средства от фондове, финансирани от Европейския съюз.

Двамата подсъдими договорили помежду си схема за действие, целяща неправомерно получаване на средства от фондове, финансирани от Европейския съюз. Те успели да се снабдят с документи на чужди фирми, за да участват в процедурата по разпределение на масивите за ползване. Оформили договори за пренаемане на земеделска земя в землището на с. Чемиш за временно и възмездно ползване между няколко дружества. Пренаемодател по тях бил Г.Л., а пренаемател – подсъдимият И.Т.

В хода на разследването е било установено, че действителният управител, представляващ две от фирмите, никога не се е занимавал със земеделие, нито е упълномощавал когото и да било с такива права.

Впоследствие Г.Л. и И.Т. регистрирали по надлежен начин договорите, подали първоначални заявления и създали нови дружества със сходни наименования. Чрез измама подсъдимите се сдобили с правно основание за ползване на земеделските земи, а впоследствие се стигнало до реално получаване на средства от фондовете на Европейския съюз. На две от дружествата, представлявани от подсъдимия Т., били изплатени суми по няколко схеми. Общият размер на незаконно получените субсидии възлиза на 46 098,20 лева.

С решение на първоинстанционния съд подсъдимият И.Т. е осъден на 3 години „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок, а съучастникът му Г.Л. - на 2 години „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок.