Изби представят уникални вина за колекционери в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/9753254 www.24chasa.bg

Моряшкият маркер „Розата на ветровете“ е определил най-подходящите лозови масиви за производството на лимитираната серия Vineyards Selection

Познавачите и почитателите на виното си дават среща след дълга пауза в столицата. Събитието Premiere Sommelier Market, което ще се проведе на 8 май в „Гранд хотел София”, ще събере на едно място над 250 родни вина. Много от тях за първи път се представят пред широката аудитория.

Сред уникалните напитки намира място и лимитираната серия колекционерски вина, наречена Vineyards Selection. Тя включва три червени вина, произведени от три микрорайона: Болярово, Тенево и Тополица.

За ориентир при избора на конкретните лозови масиви е използван моряшкият маркер върху компаса „Розата на ветровете“. Именно посоката на ветровете и тяхната интензивност са насочили избата производител „Вила Ямбол“ преди повече от 15 години към почвите и местоположението на точно тези микрорайони.

Нещо повече – тези вина са колекционерски и имат много дълъг потенциал за отлежаване – поне 15 години.

Бутиковата партида от Болярово е чисто Каберне Совиньон, отлежало 18 месеца. Виното от Тенево е купаж от сортовете Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо, което отлежава 16 месеца. От Тополица е Сира, отлежала 12 месеца.

Селектираното грозде от лозовите масиви се бере ръчно в малки касетки. Първият етап е открита ферментация в малки бъчви от български дъб. Следва микровинификация и отлежаване в бъчви от френски дъб.

Серията вече има отличия от международното винено състезание в Лос Анджелис, от френския Vinalies Internationales, както и от най-големия винен конкурс Mondial de Bruxelles.

Vineyards Selection има и интересни етикети. От избата са решили бутилките да останат с работните им етикети, защото искат да подчертаят автентичния характер на марката – само с информация, ценна за познавачите като брой бутилки, период на отлежаване, киселинност и т.н.).

Засега вината могат да се опитат само в няколко заведения висок клас, затова представянето им на събитие за широката публика е шанс за познавачите да ги дегустират.

Националното виненото изложение Premiere Sommelier Market се прoвежда за първи път, като лично енолозите, собствениците и търговците от избите ще разкрият тайните и историите на вината си пред любителите и професионалистите.