Върнато дело за грабеж с рязане на пръст изкара Богьовеца от ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/9753802 www.24chasa.bg
ИВАЙЛО СИМЕОНОВ

Оправданият за стрелбата по Киро Японеца и верен приятел на гангстера Йоско Костинбрддския - Ивайло Симеонов-Богьовеца, е на свобода от миналата седмица, след като съдът върна делото срещу него, Красимир Иванов-Стършела и Димитър Михайлов-Митко Бомбата. Тримата попаднаха в ареста в края на май миналата година, след като нападнаха двама братя в дома им в Костинброд.

Групичката, оглавявана от Богьовеца, получила информация, че мъжете продали имот. Влезли в къщата им и ги смазали от бой. Богьовеца дори рязал с нож пръста на единия, за да му каже къде са парите. Бандитите с дълги кримидосиета обаче не ги открили и си тръгнали само с 300 лв. и 3 мобилни телефона. Братята бяха открити на сутринта от майка им, а Бомбата и Стършела - заловени.

Богьовеца успял да избяга, но криминалисти от ОД на МВР в София и колегите им от РУ - Костинброд, го заловили бързо.

Оттогава до 20 април тримата бяха в ареста. Софийската окръжна прокуратура дори вкара обвинителния акт в съда на 26 януари. Разпоредителното заседание е било на 23 март. Тогава съдът е върнал делото за доразследване, но е потвърдил, че тримата трябва да останат в ареста.

Папките постъпили обратно в държавното обвинение на 20 април. Тогава наблюдаващият прокурор отменил мерките и на тримата, тъй като за висящи разследвания максималният срок за задържане е 8 месеца.

Така тримата мъже ще чакат на свобода, прокуратурата отново да внесе делото в съда. А в Костинброд подозират, че ще се върнат в ареста скоро заради други престъпления.

Най-известен от тримата е Ивайло Симеонов-Богьовеца. Той попада в криминалните новини още от края на 90-те години. Известен е с приятелството си с Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския. Двамата бяха съдени като членове на банда за убийства, но съдът ги оправда. В момента Йосифов е в затвора, след като през 2020-а го заловиха в Гърция след години укриване. Тамошните власти го върнаха у нас през януари.

Той веднага бе приведен в затвора, където излежава едногодишна присъда за изнудване. Към нея обаче бяха добавени още 3 г. затвор. Те са от условно осъждане за кражба на кола през 2001 г. Рекетът станал по време на изпитателния срок. В ъндърграунда пък се носи мълвата, че Йоско и Богьовеца са развалили отношенията си.