Лято! До 32° на Великден, топло и без дъжд на Гергьовден

https://www.24chasa.bg/novini/article/9753886 www.24chasa.bg
Хубавото време изкара хората навън. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Май ще е с температури

около и над нормата и

Лято! До 32° на Великден, топло и без дъжд на Гергьовден

с по-малко валежи

Истинско лято ни очаква около Великден. Като цяло май ще е със средни температури около и малко над нормата. Очакваните валежи в по-голямата част от страната ще бъдат под нормата или близки до нея. По-често и по-обилно ще вали в Северна България и около планините. Това каза климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев.

В събота и в неделя максималните температури в по-голямата част на страната ще бъдат от 25 до 30, а на места не са изключени и по-високи стойности - до 31-32 градуса. Малко по-хладно ще бъде по Черноморието, особено по Северното. Морската вода е все още с доста ниска температура - 11- 13 градуса, и ще оказва охлаждащо влияние и на температурата на въздуха при липса на вятър от запад. Сутрешните температури и през двата дни ще бъдат с приятни стойности от 10 до 15 градуса в събота и с 2-3 градуса по-високи стойности в неделя. Времето ще бъде предимно слънчево, облаци може да се появят следобед. По-мрачно ще е след пладне над планините, където, макар и малко, може за кратко да превали.

В понеделник от северозапад ще проникне по-хладен въздух и температурите ще се понижат с 5 до 8 градуса спрямо много наднормените през неделния ден. На места главно в Южна и Източна България ще превали и прегърми, като не са изключени на места и градушки.

Във вторник

ще бъде

ветровито

с разкъсана

облачност,

която над северните райони ще намалява до слънчево и ще е по-значителна над Рило-Родопската област, където отново на места за кратко ще превали.

Дневните температури ще бъдат от 17 до 22 градуса - близки до нормалните за периода. Ще последват няколко дни, през които ще има много слънчеви часове, с купеста облачност следобед. Вероятността за валежи е малка. Сутрин ще бъде прохладно, а около и след пладне - приятно топло с температури от 20 до 25 градуса, в най-топлите места до 28-29 градуса. На Гергьовден почти няма риск от валежи. Максималните температури ще са 20-21 градуса, уточни климатологът.

Краткотрайно понижение на температурите с повече облаци и условия за кратки валежи и гръмотевици се очаква около 10-11 май. Ще последва нов 3-4-дневен период със сравнително спокойно и предимно слънчево време, с температури малко над обичайните. Ново

краткотрайно

захлаждане с

превалявания

се очаква

в средата

на месеца,

като на повече места и с по-големи количества ще са валежите в Северна България.

В края на второто и през първите 2-3 дни на третото десетдневие ще бъде слънчево с развитие на купести облаци около и над планините, където на места ще превалява. Температурите ще бъдат близки до нормалните или малко по-високи.

Последните 7-8 дни от месеца обикновено се характеризират със слънчево начало на деня и с по-облачни и бурни следобеди. В отделни дни валежите ще са интензивни и на по-голяма площ. Ще има и градушки, но от сега не може да се конкретизират дати, казва д-р Матев. Дневните температури ще варират от 20-23 градуса край морето до 25-28 в местата с повече слънце. В дните с повече облаци и валежи ще бъдат с 2-3 градуса по-ниски.

Най-високите измерени температури през май за по-голямата част от страната са между 32 и 37 градуса. По-горещо е било в Бяла, Русенско - 40 градуса, в Берковица и Средец - 39, в Ловеч, Търговище и Образцов чифлик - 38.

Най-ниските температури, измервани през май, са от минус 2 до 3 градуса, в Ихтиман - минус 4, във Вършец, Велинград и Казанлък - минус 3 градуса.

В София най-студено е било на 13 май 1976 г. - минус 1,6 градуса , а най-топло на 16 май 1908 г. - 33,8 градуса. (24часа)