БСП първо празнува 1 май, после решава дали да посочи Нинова за премиер (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9754058 www.24chasa.bg
Корнелия Нинова обясни, че БСП ще вземе решение какво ще прави с третия мандат за съставяне на правителство на 1 май. СНИМКА: Румяна Тонева

Президенът я чака на 5-и да връчи мандата, ДПС не дава подкрепа, но съветва червените да търсят тематични мнозинства

Корнелия Нинова ли ще приеме третия мандат за съставяне на правителство от името на БСП и като кандидат за премиер?

Това ще стане ясно на 1 май. За Деня на труда бе свикан червеният пленум, който да реши дали партията ще опита да състави правителство и кого ще номинира за премиер. Часове след като президентът Румен Радев обяви, че ще връчи третия мандат на социалистите, Нинова направи извънредна сбирка на Изпълнителното бюро, за да насрочи заседанието. То ще е съвместно - на Националния съвет на БСП и на парламентарната група, и ще се проведе след края на тържествения митинг-концерт на социалистите за 1 май, който тази година ще е в Борисовата градина.

Точно седем дни след като връчи мандата на ИТН и той бе върнат, президентът Румен Радев вика БСП за третия. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че няма да подкрепят правителство на БСП.
Точно седем дни след като връчи мандата на ИТН и той бе върнат, президентът Румен Радев вика БСП за третия. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че няма да подкрепят правителство на БСП.

Нинова трябва да е кандидатът на БСП за премиер, категорични бяха повечето депутати от БСП, с които “24 часа” разговаря вчера.

Самата

Нинова отказа

всякакви

коментари

по темата, преди да има решение на Националния съвет. Тя бе категорична, че трябва да се спазят уставните процедури в партията. Затова не отговори и с кои политически сили БСП би водила консултации за бъдещо правителство, като категорично изключи само ГЕРБ. Новината за връчването на третия мандат предизвика силни емоции в червената група и стана основна тема на разговорите между соцдепутатите през целия ден. Нито един от тях нямаше обаче твърдо мнение как трябва да подходи столетницата в тази ситуация и

дали да предлага

имена на

министри, след

като е ясно, че

неин кабинет

няма да мине

в пленарната зала.

“Трябва да извадим пълен състав на правителство, за да покажем, че имаме експертната готовност да управляваме и сме готови да поемем отговорност, независимо от решението на пленарната зала”, коментира социалист.

Според негов колега обаче не трябва да се хвърлят напразно имена, след като математическите сметки сочат, че кабинет на БСП няма да мине.

От “Има такъв народ” и “Изправи се! Мутри вън!” вече обявиха, че няма да подкрепят червено правителство.

“БСП трябва да опита най-малкото защото все пак те са системна партия, не са импровизатори. А от това какво ще предложат за състав на кабинета, също могат да се вадят изводи за кадровия им потенциал”, коментира зам.-председателката на парламента от “Изправи се! Мутри вън!” Татяна Дончева и уточни, че това е нейна лична позиция.

“Водещото за мен е тези хора да стават за работа.

Ако стават за

работа, не ме

интересува дали

са партийни

активисти, или

граждани

без партийна принадлежност. Но е важно да стават, защото ми омръзна да идват, някой да си прави една кратичка биография някъде в някое министерство или някъде в някой парламент и изведнъж да става политическа фигура, която да ръководи всичко”, допълни бившата водеща фигура в БСП.

Станислав Балабанов от “Има такъв народ” напомни, че вече са казали, че няма да влизат в коалиция с партиите от статуквото. Той обаче нямало да се учуди, ако кабинет на БСП бъде подкрепен в залата от ГЕРБ, тъй като покрай текстовете за българите в чужбина в Изборния кодекс се видяло, че двете партии са в коалиция.

От ГЕРБ обаче

призоваха БСП

бързо да върне

мандата Математически е ясно, че без ГЕРБ и “Има такъв народ” не може да мине правителство. А и те, и ние сме заявили, че няма да подкрепим кабинет на БСП, обясни шефката на групата Десислава Атанасова. Да се върне по най-бързия начин, за да се разпусне Народното събрание, и да се отиде на бързи избори, апелира тя. Иначе всеки ден може да се приемат противоречиви и лобистки закони, защото парламентът не се занимава с дневния ред на обществото, а с предизборна кампания, предупреди Атанасова.

Хората избраха промяната на 4 април и още тогава заявихме, че няма да подкрепим правителство, предложено от партиите, които загубиха изборите - ГЕРБ и БСП, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Но би било добре тези, които получат третия мандат, да се опитат да потърсят съгласие в Народното събрание за определени политики, допълни той. Запитан дали това означава, че е възможно ДПС все пак да даде подкрепа за експертен кабинет, предложен от левицата, Карадайъ бе лаконичен, че тепърва трябва да се види какво ще направи БСП. Но иначе според нас отиваме на нови избори, допълни той.

Още в предизборната кампания заявихме, че не можем да подкрепим управление с мандата на БСП, тази наша позиция остава непроменена, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Не виждам как такъв мандат би могъл да бъде подкрепен на база програма, след като БСП не са представили такава, коментира той. И обяви изборите за неизбежни.