150 болници може да сменят директорите си по проекта “Манолова”

https://www.24chasa.bg/novini/article/9754163 www.24chasa.bg
МАЯ МАНОЛОВА

Това са всички големи, университетски и областни болници с над 50% държавно участие, чийто принципал е здравното министерство

Около 150 са болниците, за които може да се наложи да се направят повторни конкурси за избор на директор, ако предложените от Мая Манолова промени в Закона за лечебните заведения бъдат одобрени от депутатите в пленарната зала.

Здравният министър да проведе нови конкурси в срок 2 месеца от влизането в сила на промените, предвижда законопроектът на “Изправи се! Мутри вън!”, който в четвъртък получи 9 гласа “за” от депутатите в парламентарната здравна комисия.

С него се предлага още болниците с над 50% държавно участие да бъдат изключени от Закона за публичните предприятия, което обаче може да създаде проблем по пътя ни към еврозоната, тъй като включването им е част от изискванията за влизане в банковия съюз, на който вече сме член.

С над 50% държавно участие са всички големи болници, университетските и областните лечебни заведения. В тази група не влизат частните и общинските лечебници.

Според данните на НСИ за 2019 г.

броят на

болниците у нас е

общо 341. От тях

120 са частни, а

около 72 са

общински

Останалите около 150 са именно тези, които биха били засегнати от предложените промени за директорски рокади.

В голяма част от тях вече са проведени конкурси за избор на нов директор. Те приключиха преди около месец.

В 6 от държавните болници обаче не са завършени, а докато тече наложеният от 45-ото Народно събрание мораториум върху действията на правителството в оставка, те не може да бъдат завършени.

Без избран нов

директор в

момента са

болниците в

Ямбол, Видин,

Ловеч,

Пазарджик,

Шумен и

Монтана,

съобщи преди седмица здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.