Посрещаме Великден с отлив на румънски туристи и малко отворени хотели

https://www.24chasa.bg/novini/article/9755187 www.24chasa.bg
Къщички от средиземноморски тип очакват туристите в къмпинг "Градина".

Но за  първи път култов къмпинг край Созопол ще заработи от 1 май
  

С отлив на румънски туристи и малко отворени хотели ще посрещнат Великден в Слънчев бряг тази година. За празниците ще отворят не повече от 5-6 хотелски комплекса, които ще разчитат предимно на родни туристи.

„Настроението сред колегите бе доста минорно, но след срещата с премиера в оставка през седмицата и приетите промени относно влизането на чужди туристи у нас, сме обнадеждени“, коментира пред "24 часа"  Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Плажовете на Слънчев бряг изкушават с простор и ситен пясък.
Плажовете на Слънчев бряг изкушават с простор и ситен пясък.

Новината от последните дни, че при влизане в страната ни ще има възможност да се използва сертификат за ваксинираните или положителен PCR тест, направен до 6 месеца, както и че ще се признават бързите и много по-евтини антигенни тестове, бе посрещната в най-големия ни морски курорт с облекчение.

Девствените плажове на юг от Созпол са предпочитани от къмпингарите.
Девствените плажове на юг от Созпол са предпочитани от къмпингарите.

Има обаче и представители на бранша, които смятат, че тези новини са дошли твърде късно. Според тях неяснотата как ще се влиза в България е причина за стотиците отменени резервации от Румъния за Великден.

„Има много румънци, които искат да почиват на нашето море, но за тях България е в червената зона по брой заболели от COVID-19. Този имидж трябва да се промени и то на ниво министерства. Не бива да забравяме, че в Слънчев бряг и региона имаме съчетание на слънце и уникална йонизация на въздуха. Българското Черноморие трябва да се рекламира като зона, чиста от коронавирус“, убеден е Веселин Налбантов.

На пук на неизвестните около Сезон 2021 най-големият къмпинг по Южното Черноморие – „Градина“, отваря на 1 май и със сериозни намаления на нощувките, установи репортерска проверка. Сред вече резервираните бунгала за празниците имало и няколко заявки от Румъния.

„За пръв път хора от цялата страна ще могат да посрещнат великденските и майските празници на плажа. Още на 2 май метеоролозите предвиждат температурата да скочи до 28 градуса, а през последните 10 дни от месеца, когато се натрупват и няколко почивни дни, времето се очертава да бъде идеално за море“, коментират от къмпинга. Собствениците са смъкнали цените с 20 % за ранните записвания и са увеличили двойно броя на луксозните бунгала.

Гости за Великден чакат и в култовия къмпинг „Делфин“ край Царево. „Имаме резервации за бунгала и палатки, работим“, увериха от къмпинга. Останалите къмпинги на юг от Бургас ще посрещнат първите туристи на 1 юни. И тази година стопаните обещават засилени мерки за безопасност – редовна дезинфекция на бунгалата, санитарните възли, общите зони за миене и всички затворени помещения.

Заради пандемията къмпингуването преживя своя ренесанс миналото лято и се открои като един от най-предпочитаните варианти за морска почивка.