100 милиона души са вече напълно ваксинирани срещу COVID-19 в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9756397 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Сто милиона души са изцяло ваксинирани в САЩ срещу Ковид-19, предаде Франс прес, като се позова на американските здравни власти.

"Това ще рече, че 100 милиона американци изпитват вече облекчение и спокойствие", заяви Джеф Зинц, координаторът на Белия дом в борбата срещу Ковид-19, предаде БТА. 

Човек е смятан за напълно ваксиниран срещу коронавируса две седмици след поставената му втора доза от ваксините с две дози или след ваксиниране с еднодозов препарат, какъвто е този на Джонсън енд Джонсън.

100 милиона напълно ваксинирани е равно на около 40 процента от възрастното население на САЩ и двойно повече от броя на изцяло ваксинираните към края на месец март.

Този етап е успех за администрацията на Джо Байдън, която ускори ваксинационната кампания в страната веднага след идването си на власт. Миналата седмица САЩ изпълниха и поставената от Байдън цел за 200 милиона инжектирани дози преди стотния ден от мандата му.

В сравнение с началото на април обаче се наблюдава известно забавяне на темповете на ваксинация. Това се дължи на факта, че онези, които искаха да се ваксинират, вече са го направили. Сега целта е да се ваксинират онези, които се колебаят най-много или са труднодостъпни, като хората в селските райони.

Три ваксини са разрешени в САЩ - на Пфайзер/Бионтех, Модерна и Джонсън енд Джонсън.