Майка осъди сина си за 100 млн. долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/9756804 www.24chasa.bg
Бившата съпруга на милиардера Фархад Ахмедов - Татяна, издирва по цял свят негова собственост, за да вземе полагащата и? се част от нея.

Рускиня прибягна до този ход, след като не получи нищо при раздялата с баща му

“Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему.” Това известно изречение от романа “Анна Каренина” на Лев Толстой използва английският съдия Гуинет Ноулс в мотивите към присъдата по едно от най-необичайните дела, които ѝ се е налагало да решава. Тя трябваше да се произнесе по иск на майка срещу нейния син за крупна сума пари, след като баща му отказва да изпълни финансова част от бракоразводното им дело. А тя е внушителна, тъй като става въпрос за един от най-богатите руски бизнесмени Фархад Ахмедов.

През 2016 г. английски съд постановява, че съпругата Татяна трябва да получи 41% от състоянието на милиардера, които се равняват на 600 млн. долара. Роденият в Азербайджан бизнесмен обаче отказва да изпълни присъдата, тъй като твърди, че двамата са разведени от руски съд много преди той да натрупа богатството си. Основната част от него идва през 2012 г., когато Фархад Ахмедов продава дела си в газовата компания “Нортгаз” за 1,4 млрд. долара. На следващата година Татяна подава молба за развод в Лондон, където живее от 1994 г. с двамата им синове.

Съпругът отказва да участва в бракоразводния процес, прекъсва всички връзки с Великобритания и се старае да стои на места, до които английското правосъдие няма достъп, основно Русия, Азербайджан, и на борда на луксозна яхта, която купува за 350 млн. долара от руския олигарх Роман Абрамович през 2014 г. Затова се налага адвокатите на бившата му съпруга да издирват негова собственост по цял свят и да пледират за запор върху нея, за да може клиентката им да получи нещо от присъденото ѝ от общата семейна собственост.

В крайна сметка те стигат и до по-големия син на двойката Темур. Подобно на майка си той е британски гражданин, живее в Лондон и няма как да не се яви в съда.

Когато адвокатите му получават иска срещу него, Темур се намира в Дубай, но вместо да хване първия полет към британската столица, заминава за Москва. Налага се съдът да го разпита чрез видеоконферентна връзка. “Бях стресиран, уплашен, не знаех какво да правя. Аз съм само на 27 г. и моята майка ме съди. Нужни са ми гаранции, че ако се върна за процеса, след това ще мога да напусна Англия и паспортът ми няма да бъде отнет”, обяснява синът, който е учил банково дело и има собствен бизнес. Не получава такива, но пък ясно му е разяснено, че ако не го направи, ще трябва да се защитава дистанционно сам, тъй като всичките му сметки са замразени заради процеса, включително плащанията към неговите адвокати. Освен това е възможно да му бъде наложена глоба заради неуважение към съда.

Tака майка и син се изправят един срещу друг в процес – продължение на най-скъпото бракоразводно дело в историята на британското правораздаване. Адвокатите на Татяна успяват да убедят съда, че Темур поддържа близки отношения с баща си. Наясно е с финансовите схеми, които той използва, за да премести всичките си пари от Швейцария в други държави като Катар, Обединените арабски емирства и Русия, за да не може майка му да получи нищо от тях. Дори подозират, че му е помагал да го направи, тъй като по време на процеса Темур укрива някои от активите на семейството, сред които и много скъпи автомобили. А и в годината преди развода бащата му прехвърля 70 милиона долара в негови сметки. Защитата на сина твърди, че това е финансова помощ, за да стартира собствен бизнес, а не опит за укриване на семейни активи.

След като Фархад Ахмедов уволнява един от дългогодишните си финансови консултанти, той се съгласява да помага на бившата му съпруга в усилията да получи правосъдие. Снабдява я с някои доказателства, че съпругът и синът са прехвърляли активи, за да не може тя да има достъп до тях.

“Този шумен процес привлича общественото внимание не само със смайващите мащаби на присъжданите плащания и сочните подробности от скъпата семейна разправия, но и с факта, че трябва да отговори на много въпроси и да създаде прецедент за по-нататъшни съдебни спорове в световната столица на развода, в която се превръща през последните години Лондон”, коментира Би Би Си. Причината е, че първо майката получава право да съди човек за чужди пари, освен това да не разкрива подробности за споразумения между нейните адвокати и компания, приела да финансира съдебния процес, след като тя не е в състояние да го направи.

“Да ме прости Лев Толстой, но рядко съм виждала семейство, по-нещастно от Ахмедови в моя съд. И дори да е замесено богатство, за което повечето от нас могат само да мечтаят, същността на това дело е проста. Става въпрос за развод и съпруга, която се опитва да получи дължимото ѝ от бившия си мъж и неговите мениджъри, но те правят всичко, за да скрият парите далеч от нея”, посочва съдия Гуинет Ноулс.

Cлед продължил близо две години процес Върховният съд на Лондон призна Темур за съучастник на баща му и нареди да плати на майка си над 100 милиона долара, получени от Фархад Ахмедов между 2015 и 2019 г. Преглеждайки десетки томове доказателства, магистратите стигат до извода, че синът е дясна ръка и всеотдаен изпълнител на волята на баща си, а майката е жертва на множество схеми за отнемане на активи, предназначени да я лишат от полагащия ѝ се дял от семейното богатство. “За съжаление, Темур не само знаеше, но и активно участваше в това. По примера на баща си той направи всичко възможно, така че майка му да не получи и стотинка”, пише Ноулс в мотивите за съдебното решение. Тя допълва, че по време на процеса синът многократно е излъгал, не изпълнил нейните заповеди и отказал да разкрие изцяло активите си. Стигнах до извода, че той е нечестен човек, готов на всичко, за да изпълни волята на баща си, и напълно зависи от финансовата му подкрепа, допълва съдийката.

В писмено изявление синът обяви несъгласие с присъдата от 100 млн. долара, но я нарече “приемлива цена”, ако доведе до уреждане на спора между любимите му родители. Самата майка пък коментира, че никакви пари не могат да излекуват душевните рани, нанесени на децата от продължителния спор с Фархад. Бащата обаче многократно е заявявал, че разводът им от английски съд е опит да бъде отчужден руският му капитал в полза на британската хазна, на адвокатите и компанията, която вместо Татяна финансира съдебните ѝ дела.

Защо Лондон се превръща в столица на развода

През последните години редица богати чужденци, включително една от съпругите на емира на Дубай – принцеса Хая, избраха английските съдилища, за да сложат край на сложни семейни отношения.

Според “Таймс” това се дължи на привлекателността на бракоразводните процедури във Великобритания по отношение на жените.

“В Русия например финансовата компенсация за развод обикновено е малка и предполага само право на съвместно имущество и минимална издръжка. В Англия бракът се разглежда като партньорство, плодовете от което трябва да бъдат разделени поравно”, коментира пред изданието адвокат Джон Оксли.

Процедурите дават на по-малко богатия партньор няколко предимства наведнъж. Често английските съдилища застават на страната на по-малко защитения в спора. Дори двойката да има сключен брачен договор, съдията има право да провери до каква степен споразумението отговаря на нуждите на двамата партньори.

Освен това английските съдилища редовно разпореждат замразяване на активи в началото на производството, което затруднява тегленето на пари от руските олигарси в Обединеното кралство. В същото време съдилищата изискват от двете страни в процеса да разкрият напълно своите активи, дори такива в офшорни компании. Затова съпругите на редица богати руснаци избират да живеят в Англия и да водят в нея бракоразводни дела.