Китайската космическа станция ще бъде с по-широко пространство за астронавтите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9757072 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Астронавтите в китайската космическа станция ще се радват на по-широко пространство от своите предшественици.

Първият модул на станцията бе изстрелян в четвъртък. Той ще бъде не само контролен цетър, но и основното пространство, където ще живеят и работят астронавтите. „Херметичната кабина на модула предлага 50 куб.м пространство, което е с три пъти повече от космическите лаборатории Тиенгун-1 и Тиенгун-2“, каза заместник-главният дизайнер на китайската космическа станция Бо Линхоу, предава радио Китай.

Той добави, че космическата станция ще е Т-образна, и ще има две отделни лабораторни капсули от всяка страна. Тя ще предлага над 100 куб. м пространство за живеене и работа. Астронавтите ще разполагат с 6 зони – за работа, сън, санитарен възел, хранене, грижи за здравето и упражнения.

Модулът ще има три спални и една тоалетна, така че в него ще могат да живеят трима астронавти едновременно. Той разполага и с животоподдържащи системи за регенериране на кислорода и изхвърлянето на въглеродния диоксид и други опасни газове, както и за рециклирането на вода. Оборудвана е и с климатици за регулиране на температурата и влажността.

Според Бо Линхоу, астронавтите ще могат да сърфират в интернет и да се обаждат до Земята по всяко време, с мрежа, която предлага максимална скорост от 10 гигабайта в секунда.