Говорителят на ЦИК: Има скандални промени в Изборния кодекс

https://www.24chasa.bg/novini/article/9757077 www.24chasa.bg
Говорителите на ЦИК Димитър Димитров и Таня Цанева показват бюлетината за парламентарните избори на 4 април.

Няма държава, която да е задължила своите граждани да гласуват само машинно. Това е скандално, а и в противоречие с Конституцията, заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ, според когото "това е драматично ограничаване на възможностите да се упражни вота".

Аз ще бъда потресен, ако не ми се разреши да гласувам с хартия. Между моя вот и това, което ще се появи накрая, има един софтуер, който аз не познавам, обясни Димитров. Той очаква и омбудсманът да сезира Конституционния съд за това задължение. Очаква и критика от страна на Венецианската комисия.

По думите на Димитров промените в Изборния кодекс, гласувани в парламента, са плод само на втренченост и обсебеност на партии, които си представят някакъв изборен резултат.

За него не е ясна целта на провеждането на избори по новоприетите от депутатите правила. "Не знам дали ще се правят избори, за да има резултат, или ще се правят избори, за да има хаос", добави Димитров.

Той подчерта, че резултатите от изборите на 4 април не са били оспорени, а и само една организация е задала един смислен въпрос по отношение на тях - въпросът е от БСП и касае липсващите данни от 120 машини. Той не е отчетен по различни причини, но Димитров каза, че не може да ги обяснява в телевизионно студио, тъй като е въпросът е технически сложен.

Промените в закона вече имат държавен печат обаче и това означава нова ЦИК да прави избори по нови правила. Няма да се леки задачите за тях, посочи Димитров.

Сега президентът Радев трябва максимално бързо да назначи нов състав на ЦИК, защото до изборите ще има два месеца след разпускането на Народното събрание, а това е много кратко време, за да се справи който и да е състав.