Нинова: Разбираме тежестта на този мандат и ще вземем най-доброто решение (Обновена, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9757414 www.24chasa.bg
Лидерката Корнелия Нинова говори на митинга за 1 май в Борисовата градина. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Напълно разбираме тежестта на този мандат и ви уверявам, че Националният съвет ще вземе най-доброто решение за държавата и хората. Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова в словото си на тържествения митинг-концерт, който левицата организира в Борисовата градина за 1 май.

Тя обясни, че сега повече от всякога на България й трябват не мандатаджии, които са в парламента за заплата и партиен интерес, а визионери, които да дадат решения за излизане на страната от кризата. Нашата грижа е за хората на труда, а нашата кауза е социалната, обясни лидерката. Тя напомни, че БСП има основен принос за разклащането на модела "Борисов" и обяви, че докато соцпартията е водила последователна битка срещу него, днешните герои на промяната стояли под крилото на този модел. Затова битката трябвало да продължи до пълното му отстраняване от властта.

Днес пред България стоят за решаване 4 важни неща. Това са и нашите приоритети, каза Нинова и изброи: 

Първо - независими от никакъв интерес и неподвластни на никакво задкулисие хора да продължат до разграждането на модела "ГЕРБ" и "Борисов".

Второ - умни хора, опитни хора, с решения за социални, икономически и здравни антикризисни мерки само с една грижа - грижа за хората, за икономиката и държавата.

Трето - смели хора, които да направят същинска съдебна реформа - не просто едните да излязат от съдебната система, за да влязат други на тяхно място, а да направим такава реформа, че да гарантираме справедливост. Справедливост за всеки - независимо от пол, беден, богат, политик - всеки да получи това, което заслужава по делата си.

И четвърто - визионери, които да превърнат Плана за възстановяване и устойчивост на България не просто в средство отново задкулисието да си напълни джобовете. Този план да гарантира здравеопазване за всеки, образование на бъдещето, работни места, достойни доходи, справедливост, чист въздух, земя и вода за българския народ.

За тези четири приоритета подаваме ръка на всеки честен и достоен българин и политик - да се обединим и да го направим, каза лидерката на БСП. Тя разказа, че левицата в парламента е подала ръка в последните две седмици на т.нар. "нови партии" - уж партиите на промяната. "Отхвърлиха тази подадена ръка. Направиха неща, които внасят съмнение - да не би промяната да стане подмяна. И защо се получава така - ние всеки ден сме заедно в парламента и виждаме какво става. Уви, някои партии и политици, загледани в тяснопартийния си и егоистичен интерес, не само, че се отказаха от обещанията преди изборите, но много бързо започнаха да гледат към следващите", каза Нинова. Тя критикува, че парламентът се е превърнал в предизборна трибуна, вместо в място за правене на държавническа политика с грижа за хората.

Изразявам пред вас опасение, че загледани всеки в своята малка, егоистична, партийна битка ще пропуснем голямата промяна. Защото днес на България трябват не партийци, а държавници. Трябват не мандатници, вгледани в това докога ще получават депутатска заплата, а визионери, предупреди лидерката. И обясни, че БСП има своята визия как да се развива България - конкретна, ясна, последователна и неотстъпчива. И знам, че рано или късно тя ще бъде реализирана и ще бъде за доброто на отечеството ни и на българския народ, допълни тя.

Днес е исторически ден за БСП, защото на нас се падна отговорността за последен мандат. Напълно разбираме тежестта на тази отговорност, каза още Нинова.

Знам, че ви тежи загубата на изборите и чувствате, че не е заслужена, защото много се трудихме през последните 4 г., но така реши народът, обърна се тя към съпартийците си. Може би не сме направили нещо както трябва, но ще го направим, обеща лидерката. И призова социалистите никога да не се предават и да продължават напред.

Преди началото на митинга Нинова заяви пред журналисти, че ще предложат на Националния съвет 3 варианта за мандата, а той ще вземе решение. Тя обаче отказа да разкрие предварително какви са те.

Според социалисти трите варианта са:

1. БСП връща мандата още в деня, в който го вземе от президента - тоест на 5 май.

2. Излъчва състав на правителство, но пак връща мандата, след като е ясно, че няма да събере подкрепа в пленарната зала - това може да стане в края на 7-дневния срок, което е 11 май. Този вариант звучи като най-вероятен, защото така се дава на парламента още една седмица живот, за да се приемат важни законодателни промени.

3. БСП излъчва експертно правителство и го вкарва за гласуване в пленарната зала, като се опитва да осигури подкрепа по посочените от Нинова 4 приоритета. Така ще се даде повече време на парламента за законодателни реформи.

Решението ще се вземе на съвместно заседание на Националния съвет и парламентарната група по-късно през деня.