Кирил Добрев: Ако БСП вземе мандата, трябва да представи политики, лица и партньор

https://www.24chasa.bg/novini/article/9757577 www.24chasa.bg
Кирил Добрев влезе на заседанието на Националния съвет заедно с доц. Боян Балев.

На Велика събота сме дошли да видим каква е готовността на ръководството да поеме мандата и съответно да го реализира или да го върне. Силно се надявам, че ако взимаме мандата първо трябва да представим политики, второ - лицата, които ще ги реализират, и трето, да говорим за това кой ще ни е партньор. Това заяви Кирил Добрев преди заседанието на червения пленум.

В този час на "Позитано" 20 започва съвместното заседание на Националния съвет и парламентарната група на БСП, което трябва да реши какво да прави левицата с третия мандат. Той ще й бъде връчен на 5 май от президента Румен Радев. По-рано днес лидерката Корнелия Нинова обяви, че ще предложат на пленума 3 варианта, от които той да вземе решение.

Запитан дали Нинова да ще е готова да представи днес лица на министри, политиката на кабинета и под каква формула той да се реализира, Добрев отговори: Г-жа Нинова се готви за този миг 5 г. Ако към този момент не е подготвена, тя никога друг път няма да е.

На въпрос дали това означава, че лидерката ще вземе мандата, той обясни, че третият мандат взема не кандидат за премиер, а парламентарна група. Тоест, може да го вземе и Христо Проданов, допълни Добрев.

Много трудна и деликатна е ситуацията. От една страна, в тази икономическа, социална и здравна криза не трябва да се добавя и политическа. От друга, основните политически играчи вече заявиха, че никой с никого не иска да работи, като сърдити деца, коментира пък депутатът Явор Божанков преди пленума.

Ако зависи само от нас, в България би имало стабилно, ясно и отговорно управление, но знаете, че БСП е трета политическа сила, допълни Божанков. Той очаква след анализа, който е направен в партията от резултатите от изминалите избори, оставили БСП трета политическа сила, партията да си подобри резултата.

Имам своето мнение, но ще го споделя пред Националния съвет. Сигурен съм, че ще вземем най-рационалното, разумно и отговорно решение, коментира преди заседанието и депутатът Филип Попов. Той обясни, че възможностите са конституционно ограничени - да се приеме мандата, да се върне, и не са много.

Това, което виждам в момента, не ме обнадеждава за възможности за съставяне на правителство, а остава първата опция - да се върне мандата, коментира лидерът на БСП в София Калоян Паргов.