Изпълнителното бюро предлага БСП да върне мандата (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9757671 www.24chasa.bg
Централата на БСП на "Позитано" 20

Изпълнителното бюро на БСП се е обединило около варианта партията да върне третия мандат за съставяне на правителство и да обясни ясно и честно на хората защо го прави.

Това стана ясно в началото на съвместното заседание на Националния съвет и парламентарната група на левицата, което се провежда на "Позитано" 20 в този час. На него социалистите трябва да решат с каква позиция ще отидат при президента Румен Радев на 5 май за връчването на мандата.

Три са обсъжданите варианти, които лидерката Корнелия Нинова представила пред пленума:

1. БСП взема мандата с конкретна програма и партиен кабинет. Той обаче няма да мине, признала Нинова.

2. Надпартиен експертен и програмен кабинет. Този вариант е също малко вероятно да мине, а и има риск да бъде подкрепен от ГЕРБ, което е опасно за БСП, изразила опасения Нинова.

3. Връщане на мандата и честно обяснение пред хората защо се прави това - на този етап БСП няма подкрепа за промяна нито от избирателите, нито от другите партии на промяната в парламента. А с ГЕРБ и ДПС не може да се направи правителство, категорична била Нинова.

По време на разразилата се дискусия по трите предложения се чули различни мнения, но повечето от членовете на Националния съвет подкрепили връщането на мандата.

Единствен твърдо за съставянето на правителство се обявил Румен Овчаров. Той настоял БСП да не връща мандата, а да се опита да състави кабинет, за да се направи актуализация на бюджета, да се работи за преодоляване на COVID кризата и да се осигурят пенсиите.

Овчаров предложил също така вариант да се забави връщането на мандата, за да има време този парламент да приеме важни законодателни промени. Като пример той дал закриването на специализираните прокуратура и съд.

Той обаче бил репликиран от Антон Кутев и Бриго Аспарухов, които обяснили, че мандатът трябва да се върне бързо. Задържането му е опасно за партията, казал Кутев.

Основният спор бил кога точно да се върне мандата. Бързо - тоест още при връчването му на 5 май, или да се забави и изчака целия законов 7-дневен срок и да се върне на 11 май.

За забавяне на връщането настоял бившият депутат Таско Ерменков. В отговор обаче Манол Генов обяснил, че повечето партии вече са в кампания и не може да се бави.

За бързо връщане на мандата настоял и лидерът на БСП в София Калоян Паргов.

Някои от членовете на НС настояли все пак БСП да излезе със свой вариант на правителство, дори и да върне мандата. Общинският съветник Иван Таков предложил левицата да излезе с партиен кабинет. Други от колегите му - като евродепутата Петър Витанов и зам.-шефът на младежкото БСП Атанас Атанасов, също настояли соцпартията поне да покаже имена на министри.

Според други обаче БСП има шанс да вдигне резултата си на предстоящите избори и не трябва да се бави.

Като екстравагантна идея и със смях било посрещнато предложението БСП да отстъпи мандата на някоя от по-малките протестни партии - "Демократична България" или "Изправи се! Мутри вън!".

Заседанието продължава.