Проф. Игнатов: Като историк съм скептичен към призивите за разграждане на модел

https://www.24chasa.bg/novini/article/9758976 www.24chasa.bg
Проф. Сергей Игнатов КАДЪР: БНТ

Спасяването на душата е най-великото послание и най-трудният път. За вярващите християни възкресението е най-важното събитие във Вселената, каза за "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ проф. Сергей Игнатов, ректор на Европейския хуманитарен университет в Литва.

Ако човек се опитва всяка минута да спазва казаното от Христос, това е непостижимо. Затова има и светци. Ако човек не е в обществото, остава само животно. По-добре да избираме пак, отколкото да нямаме избор, коментира проф. Игнатов вероятността за предсрочни парламентарни избори у нас.

Парламентът е представителна извадка на българския народ. Урокът е, че трябва да се радваме на избор, отколкото после да пеем "45 години стигат". Нека да има избор - така беше в Холандия, в Белгия. Важно е институциите да работят - тяхната роля е най-важна.

Като историк съм скептичен към призивите за разграждане на модел, за изчегъртване.

Политиката е хищна игра - игра за власт. В момента има опит за нов елит. България е много повече държава от страните, в които съм бил. Министър-председателите носят тежка орисия и винаги са охулвани, допълни проф. Игнатов.