Внучката на Багряна пред "168 часа": Баба ми не е пратила Вапцаров на смърт

https://www.24chasa.bg/novini/article/9759109 www.24chasa.bg

Кима с глава дали Никола работи в служба на държавата, но никой не разбира дали това означава "да", или "не"

Една от най-големите лъжи, изречени за баба ми, е, че нейните показания в процеса срещу Никола Вапцаров подписват смъртната му присъда. Тезата многократно се появява в публичното пространство, дори споменавана и от историци, но много документи ясно показват истината."

Това разкрива пред "168 часа" внучката на поетесата Елисавета Багряна - кръстената на нея Елисавета Шапкарева. На 16 април (по стар стил) се навършиха

Внучката на Багряна пред

128 години от рождението й,

Внучката на Багряна пред

но именно показанията й срещу поета често се определят като "тъмното петно" в биографията й.

Внучката на Багряна пред

Годината е 1942-ра. Никола Вапцаров е обвинен в опит за държавен преврат. Осъден е по Закона за защита на държавата и е разстрелян още същия ден.

Едно кимване с глава дълги години й носи упреци как не просто не е помогнала на Вапцаров, а именно тя е допринесла за присъдата. Дали нейното поклащане на глава на въпроса "Представлява ли тя (поезията на Вапцаров) принос в българската литература?" означава "да", или "не". Писателят е

обвинен в антидържавна дейност

и едно погрешно разбрано кимване може да е фатално.

В началото на 60-те години, когато все по-явно се надига шум, Багряна сама обяснява случая в писмо до вестник "Народна армия".

Това писмо бе открито и показано още през 2016 година от актрисата, певица и поетеса Нона Йотова в архива на баща й – писателя Кръстьо Кръстев, който по онова време е главен редактор на вестника.

"След полагане на клетвата председателят на съда ми каза на въпросите, които ще ми се зададат,

да отговарям само с ДА или НЕ

Законно ли е било това ограничение, не знам, но така беше. Не мога сега, след двадесет години, да повторя точно, дума по дума, зададените ми въпроси, но по смисъл бяха такива: 1. Познавате ли поет Никола Вапцаров? 2. Вие лично цените ли поезията му като художествено постижение? Представлява ли тя принос в българската литература? На трите въпроса отговорих гласно "Да!", което потвърждавах и с обичайното си кимане с главата", пише Елисавета Багряна в този документ.

Съществуват и други документи, показващи, че поетесата наистина е искала да помогне.

Кои са те и какво още сподели Елисавета Шапкарева, четете ТУК.