В Бачково изнесоха копието на Божията майка към Клувията (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9760531 www.24chasa.bg

Копието, а не оригинала на чудотворната икона изнесоха от Бачковския манастир за свещения ритуал до местността Клувията. Богомолци се събраха в обителта, за да се включат в носенето и да измолят здраве. Смята се, че на втория ден от Великден лечебната сила на Божията майка е изключително силна.

"Оригиналът на иконата е от XXI век и изисква специални грижи. По тази причина той не излиза от храма. Затова изкарваме копието, което е осветено", обясни игуменът епископ Сионий. Той каза, че ритуалът ще бъде изпълнен при стриктно спазване на мерките. "До Клувията и обратно ще се молим Бог да даде здраве и радост на всички българи и християни и да ни избави от тази тежка пандемия", обясни игуменът.

Деца от пазарджишкото училище "Отец Паисий" са направили торта и картички подарък за Божията майка. "От 21 г. всеки път съм тук", каза Силвия Лупова, която носеше подаръците от децата.

"Божията майка ме призова да дойда", обясни пък Иван Иванов.

Има струпване на хора, няма как да се избегне, въпреки, че имаше призив да се спазват мерките. Мнозина се опитват да докоснат лика на Божията майка. Всеки търси изцеление, надежда.

"Идвам повече от 20 г. Свидетел съм на чудесата на иконата. Каквото си пожелаеш, се сбъдва. Особено на Клувията молитвите много се чуват", каза мъж на средна възраст.

"Тук сме за здраве, за вяра. Доведе ме лична болка. Силата на Богородица е голяма на този ден", обясни богомолка.

Както 24plovdiv писа, т.г. иконата не се носи на платформа, а от двама души, които се сменят периодично.

"Доведоха ме за първи път, когато бях 12-годишен, за да се включа в носенето. Преди това дълго боледувах. Откакто участвам в този ритуал нямам никакви здравословни проблеми", каза млад мъж.