Китай ще продължи да разширява политиката си на отваряне и да подобрява бизнес средата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9760967 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Китай ще продължи с политиката си на отваряне и ще подобрява своята бизнес среда, за да оптимизира допълнително структурата и качеството на чуждестранните инвестиции и да поддържа общия им мащаб през тази година, въпреки повишената несигурност поради COVID-19 и деликатната глобална ситуация, съобщи говорителят на Министерството на търговията Гао Фън заяви на брифинг, предаде Радио Китай.

По думите му, тази година да има известен натиск при привличането на чуждестранен капитал, въпреки постоянния му растеж през първите три месеца на годината. „Продължаващата пандемия е тежка, а международната среда е сложна, (глобалните) трансгранични инвестиции продължават да са бавни, трансграничният поток от персонал не е гладък и дейностите за насърчаване на инвестициите са нарушени, създавайки нови несигурности“, каза Гао. През първото тримесечие реално използваните чуждестранни инвестиции в Китай възлизат на 302,47 милиарда юана (46,7 милиарда долара), което е ръст от 39,9% на годишна база. В доларово изражение реалното използвания чуждестранен капитал за периода е 44,86 милиарда долара, което е нарастване с 43,8% на годишна база. Освен това през периода са създадени 10 263 предприятия, които са привлекли чуждестранни инвестиции, което е нарастване с 47,8% на годишна база. Цифрата е с 6,7% по-висока от същия период на 2019 г. Ниската база за сравнение от миналата година е причина за по-високия темп на растеж на чуждестранните инвестиции през първото тримесечие. Въпреки това, истинските движещи сили за увеличените капиталови потоци са стабилното възстановяване на китайската икономика, оптимистичните пазарни перспективи и непрекъснатото подобряване на цялостната бизнес среда, каза Гао Фън. „Доверието на чуждестранните инвеститори се е увеличило и инвестиционните очаквания са се стабилизирали с нарастващ импулс“, посочи той.

Според скорошно проучване, проведено от министерството, 96,4% от над 3200 компании с чуждестранни инвестиции имат положително отношение към бъдещите бизнес перспективи в страната, което е с 2,1 процентни пункта повече от началото на тази година, каза Гао. Той добави, че големият ръст, наблюдаван в потоците от чуждестранни капитали към Западен Китай през първото тримесечие, е показател за засиленото доверие на чуждестранните инвеститори към региона. Западен Китай регистрира годишен ръст от 91% в реалното използване на чуждестранните инвестиции през първото тримесечие. Данните за Източен Китай и Централен Китай са съответно 38,2% и 36,8%, според министерството. Гао каза, че нарастващата привлекателност на Западен Китай за чуждестранни инвеститори се дължи до голяма степен на въздействието на новите правителствени политики, особено на новия индустриален каталог, публикуван в края на миналата година, който насърчава чуждестранните капиталовложения. Според новия каталог предприятията с чуждестранни инвестиции в региона, които отговарят на определени условия, могат да се ползват с отстъпки от данъка върху дохода, освобождаване от тарифи за внос на оборудване за собствена употреба и преференциални мерки за придобиване на терени. Шестдесет и пет члена са добавени към националния каталог и още 34 са добавени като регионално изгодни индустрии за Западен Китай, като по този начин се разширяват алтернативите за чуждестранни инвеститори, каза той.

Куей Фан, професор по международна търговия и икономика в Университета за международен бизнес и икономика в Пекин, заяви, че Китай демонстрира силна икономическа устойчивост по време на пандемията. Неговият потенциал за растеж в бъдеще, заедно с непрекъснатото разширяване на позитивните политики и мерки, улесняващи инвестициите и подобряване на бизнес средата, го правят привлекателна дестинация за чуждия бизнес.