Уникална арт инсталация в сърцето на София

https://www.24chasa.bg/novini/article/9761121 www.24chasa.bg

Необичайна арт инсталация краси центъра на столицата. От седмица величествена седеметажна сграда, намираща се на ъгъла на ул. Съборна и ул. Цар Калоян привлича погледите на софиянците и гостите на града заради уникалната си визия. Всички прозорци на стилната постройка са покрити с 81 пана, от които 52 детски рисунки и 23 снимки с цитати на безспорни личности от световната политика, изкуство, наука и култура: Далай Лама, Шимон Перез, Опра Уинфри, Сократ, Платон, Пабло Пикассо, Никола Тесла, Майка Тереса, Алберт Айнщайн, Лев Толстой и Александър Пушкин.

Богдана Карадочева също е част от елитната компания, не само заради звездната си музикална кариерата, а и поради факта, че красивата сграда е принадлежала на семейството й дълги години. Самата жилищна постройка е построена около 1928-1929 по проект на видния български архитект Никола Лазаров.

В момента обаче сградата има нов живот, въпреки че никой не живее в нея. И ако си мислите, че това е конкурс за най-ефектна украса в града или пленер на известни художници, то искрено ще се изненадате като разберете, че идеята и реализацията на тази арт инсталация не е на ексцентричен визуален артист или архитект, а на бизнес дамата Нели Беширова - мажоритарен собственик и председател на Съвета на директорите на енергийния лидер Риск Инжеринг АД. Завършва „Право“ в България, след което специализира в Градски университет в Лондон, Християнска академия за европейски диалог в Льовен и Кеймбриджкия университет. Била е консултант и правен съветник за редица големи чуждестранни инвеститори и проекти. Извън сериозните й бизнес начинания, обожава изкуството и обича да се занимава с творчество. Автор е на детската книга „Умно дете си ти, Тино“, преведена на английски и арабски език следва еписторалния роман „Любов и его“. Продуцент е на филма „12а“.

Ето какво сподели Почетният член на Фондация „Стоян Камбарев“ и един от най-големите меценати в България - Нели Беширова:

„Сградата стана моя собственост преди няколко години. Мечтата ми е да я възстановя и по този начин тя да остане културна ценност, в сърцето на София. Но за съжаление ние нямаме право нищо да пипаме по нея без одобрение от НИНКН и Министерство на Културата. Споделям това, защото идеята за този арт проект ми хрумна преди година, когато стоях в офиса си и се чудех как да обезопася тази сграда, докато институциите одобрят официално архитектурните проекти за реконструкция на имота ми - процес, който за съжаление се проточва вече 3-4 години.

И така, чакайки разрешение, се оказа, че положението започна да става опасно. Наложи се сградата спешно да бъде укрепена и обезопасена. Това бяха неотложни действия, защото стъклата щяха да започнат да падат и да наранят някого.

И тогава погледът ми попадна на една детска книжка „Умно дете си ти,Тино“, която стоеше на бюрото ми. Преди няколко години бях написала тази история, инспирирана от детството ми и моя любим дядо Стефан. В нея има прекрасни илюстрации, поради които реших да направя кампания с детски рисунки в партньорство с вестник „24 часа“. Всяко дете можеше да изпрати рисунка, показваща щастието в семейството си. Децата се включиха с огромно желание и всяко едно от тях получи различни награди.

И така, миналата година, докато гледах тези рисунки си казах, че всяко дете може да стигне дотам, докъдето си пожелае. Да стигне и дори да надмине успехите на световни колоси от културата, науката и изкуството с лекота…с квантов скок, само ако може да мечтае. И реших, че ще превърна сградата в своеобразна арт инсталация, в която приказни детски рисунки стоят равностойно до всички тези исторически личности, оставили ярка следа. За да има мост между поколенията. Директна връзка. Връзка между мъдростта и младостта, мост между миналото и бъдещето. За да е красиво и всеки, който мине и погледне сградата, да се усмихне. И да, щастлива съм, че всеки човек когато види тези прелестни детски рисунки, се усмихва. А усмивката носи щастие и любов.